Foto: Privat

Kjører motorsykkel til og fra jobb og behandler pasienter med video

Han kjører motorsykkel til og fra kontoret, behandler pasienter med video- og telefon og drar på hjemmebesøk. Les mer om manuellterapeut Stein Solems nye arbeidshverdag.

Publisert

I boligen hjemme på Vinterbro i Ås kommune, sjonglerer Stian sin nye hverdag som kokk, lærer og husfar. De to barna skal ha lunsj og den ene matteundervisning.

Innimellom slagene reiser han – to dager i uken – til kontoret han leier hos Hans & Olaf Fysioterapi på St. Hanshaugen – Norges største private fysioterapiinstitutt. 

- Jeg velger å reise til kontoret for å jobbe, fordi barna er hjemme. Jeg bruker motorsykkelen, fordi jeg ikke vil ta kollektivt og samboeren bruker bilen. Vel fremme lukker jeg meg inn på mitt kontor og har video- og telefonkonsultasjoner derfra, sier Solem.

Video redder økonomien

Da de nye videokonsultasjonstakstene var på plass, var han klar til å ta i mot sine første pasienter med videokonsultasjoner. Da hadde han brukt den første uken til å kontakte alle de 80 pasientene som hadde avtalt time før koronastansen.

Først avbestilte han alle konsultasjonene. Deretter kontaktet han hver enkelt for å høre om de ville ha konsultasjon via telefon. Og når takstene for videokonsultasjon var på plass, fikk pasientene tilbud om det også.

- Cirka 30 prosent av pasientene mine har valgt å få behandling og råd over video. Det fungerer bedre enn jeg trodde. Jeg er positivt overrasket, og synes det er et særdeles nyttig verktøy, sier Solem.

Fornøyde pasienter

Han opplever at pasientene er takknemlige for tilbudet. Mange av dem er engstelige og usikre på grunn av korona, men også for om de gjør øvelser riktig og har normal progresjon.

- Flere av pasientene er vant til å gå til behandling og opptrening to ganger i uken. Det er tøft både psykisk og fysisk, når det stopper opp over natten. Heldigvis uttaler de at de har god effekt av videokonsultasjonene.

Video – et nyttig verktøy

Han opplever også at han enkelt kan gi veiledning over video. I tillegg får han god kunnskap om hvordan pasientene har det for eksempel på hjemmekontor. Han har flere ganger benyttet verktøyet for å gi råd og veiledning, slik at pasienten skal unngå vondt i skuldre og nakke.

- Flere av mine pasienter med hjemmekontor uttrykker at de får skulder- og nakkeplager fordi kontorsituasjonen hjemme ikke er like godt tilpasset som på et kontor. Takket være video, kan jeg veilede dem der de er og se hvordan de bedre kan løse hjemmekontorsituasjonen sin, sier Solem.

Dra på hjemmebesøk

Han får også fulgt progresjonen til pasienten, og gitt nye øvelser og treningsprogram til de som trenger det.

I tillegg til telefon og video, reiser Solem av og til på hjemmebesøk. I forkant sjekker han nøye at pasienten er frisk og under behandlingen gjøres det tiltak som reduserer smitterisiko. Oppfølgingen skjer alltid ute, hvor han blant annet foretar ganganalyse.

- Det eneste jeg ikke får gjort, er såkalt hands on behandling. Per nå får jeg naturlig nok ikke jobbet fysisk med mine pasienter. Det fører til at en rekke av mine pasienter ikke får god nok behandling og det tilbudet de trenger, sier Solem.

Derimot sørger de nye mulighetene for at han får lønn, selv om det er langt lavere enn han normalt har.

- Men det er nok til at jeg klarer å betale huslånet, sier Solem.

Før han setter seg på motorsykkelen og returnerer til familielivet på Ås. Der venter barna og fysioterapi-samboeren. Hun jobber som barnefysioterapeut i kommunen, og har full jobb.

Powered by Labrador CMS