Ingen sammenheng mellom å stå fremoverbøyd og smerter i korsryggen

Å stå fremoverbøyd på jobb eller fritid har tilsynelatende ingen sammenheng med graden av korsryggsmerter, viser en ny dansk undersøkelse.

Publisert

Studien er gjennomført av Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark. Og forskerne fant ingen dokumentert sammenheng, skriver NFA på sine nettsider, arbeidsmiljo.dk

Flere av deltakerne i undersøkelsen fikk tvert imot mindre smerter i korsryggen når de sto fremoverbøyd i mer enn 30 grader over lengre tid.

Arbeidsstillinger

Det var 198 deltakere i studien, 156 menn og 83 kvinner. De kom fra sju ulike typer arbeidsplasser, der fremoverbøyde arbeidsstillinger ofte forekommer: helse- og omsorgssektoren, i industrien og i transport- og rengjøringsbransjen.

Deltakerne fikk montert bevegelsessensorer som gjorde det mulig å måle hvor mye de sto, gikk og bøyde ryggen i løpet av dagen. I samme periode rapporterte deltakerne om de hadde smerter i korsryggen - eller ikke.

- Ingen forklaring

Professor Anders Holtermann ved NFA opplyser, at undersøkelsen ikke gir noen forklaring på at det ikke ble dokumentert noen sammenheng mellom tiden deltakerne sto fremoverbøyd og graden av korsryggsmerter.

- En mulig forklaring kan være at de som har hatt tendens til smerter, har fått andre og mindre belastende arbeidsoppgaver. Det er behov for mer forskning hvis disse årsakssammenhengene skal finnes. Å peke på mulige årsaker forutsetter blant annet at forskerne kan følge utviklingen i deltakernes ryggsmerter gjennom en lengre periode, etter at de har målt hvor mye deltakerne bøyer ryggen fremover, sier Holtermann.

Nye målinger

Han mener denne undersøgelsen uansett er viktig, blant annet fordi den gir helt nye, detaljerte og pålitelige målinger om fremoverbøyning gjennom flere døgn, hos et stort antall personer.

- Og den kunnskapen er relevant for mange som jobber profesjonelt med arbeidsmiljø, blant annet konsulenter som vurderer og gir råd om arbeidsmiljø innen offentlige og private virksomheter, sier Holtermann til arbeidsmiljo.dk.

Den publiserte artikkelen har tittelen:
Are forward bending of the trunk and low back pain associated among Danish blue-collar workers? A cross-sectional field study based on objective measures
Villumsen M, Samani A, Jorgensen MB, et al.

Powered by Labrador CMS