Trening - en essensiell del av behandlingen ved revmatiske sykdommer.

Verdens fysioterapidag: Trening er trygt – også ved artritt

Mer enn halve befolkningen kommer til å ha smerter knyttet til en eller annen form for artritt i løpet av livet. Trening er essensielt i behandlingen av artritt. Verdens fysioterapidag, 8. september, fokuserer i år på denne folkesykdommen.

Publisert Sist oppdatert

Artritt og fysioterapi

Artritt er ikke én enkelt tilstand, det finnes mange forskjellige typer. Med riktig behandling og livsstil kan man håndtere symptomene og leve godt med artritt.

Regelmessig fysisk aktivitet og trening gir mange helsefordeler og er viktig ved alle former for artritt, inkludert revmatoid artritt (RA) og aksial spondyloartritt (axSpA).

Fysioterapi er en av hjørnesteinene i behandlingen. Det er viktig å være aktiv og i bevegelse ved artritt, og en fysioterapeut kan hjelpe til med et persontilpasset, strukturert og trygt treningsprogram. På den måten kan man øke aktivitetsnivået og finne riktig balanse mellom hvile og aktivitet.

Symptomer som smerte, hevelse, stivhet og rødhet kan i perioder gi redusert funksjon. Symptomene kan variere fra dag til dag, og artritt kan påvirke mennesker på forskjellige måter.

Noen former for artritt er mest vanlige blant eldre, men folk i alle aldre kan få ulike former for artritt – også barn, tenåringer og idrettsutøvere.

Fysioterapi spiller en viktig rolle også for barn med leddsykdommer, og fysioterapeuter kan hjelpe pårørende og barnet med å tilpasse aktivitet og trening, som en del av behandlingen.

Personer med inflammatoriske leddplager kan ha økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Sunn livsstil og regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å redusere risikoen.

Bare rundt en tredjedel av dem som lever med leddplager vil få det verre over tid, hvis man holder seg aktiv.

Kilde: Diakonhjemmet sykehus.

– Mange er ikke klar over at artritt henger sammen med hjertekar-sykdom. I en av de pågående studiene, EXE Hearth ser forskerne nærmere på effekten av høyintensiv kondisjonstrening (HIIT) på fysisk form, hjertekar-helse og sykdomsaktivitet hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom, skriver Diakonhjemmet sykehus på sine nettsider. Her finner vi også Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR). Sykehuset slipper saken i anledning Verdens fysioterapidag fredag 8.september.

Fra moderat aktivitet til planmessig trening ga stor forbedring

Da Tore Andreas Elton ble inkludert i den randomiserte, kontrollerte studien EXE Heart, kom Elton i en gruppe som skulle trene «hardt». Han hadde fra før et moderat aktivitetsnivå, og som hos andre småbarnsforeldre ble ikke egentrening prioritert høyt. Han har fire små barn, og han understreker at barna gir ham motivasjon. – Å kunne være aktiv sammen med barna, og også være et godt forbilde for dem, det er motivasjon nummer en for å trene.

– Når jeg endte opp med å klare å holde en bra løpefart i hele to timer 300 dager etter første økt på mølla med fysioterapeut overrasket jeg meg selv. Dette vil jeg gjerne dele med dere, skrev han i en epost til Kristine Røren Nordén, fysioterapeut og stipendiat i studien, og gjengitt på sykehusets nettsider.

12 ukers treningsopplegg veiledet av fysioterapeut

– Pasienter som er randomisert til intervensjonsgruppen med HIIT, er invitert til å delta i en 12-ukers treningsintervensjon med 2 ukentlige HIIT-treningsøkter, tett veiledet av fysioterapeut ved en primærhelsetjenesteklinikk, forteller Nordén.

Hun understreker at samarbeidet med primærhelsetjenesten er en viktig suksessfaktor for forskningsprosjektet.

– De første 4x4 dragene måtte jeg gå raskt i motbakke for å nå ønsket høy puls, mens nå er det en belastning som jeg har i sone 1-2 (blå) og så langt nede på borgskalaen at det ikke er nevne verdig en gang, smiler Elton.

De første 2 ukene av intervensjonen innebærer en gradvis økning av treningsbelastningen, med start på lavere intensitet og gradvis økning til en HIIT-protokoll. Den inkluderer 10-minutters oppvarming, etterfulgt av 4×4 minutter ved 90%–95% av makspuls, med pauser på 2–3 minutter med aktiv hvile ved 60%–70% av makspuls.

– I denne studien har vi anbefalt at deltakerne fortrinnsvis går i oppoverbakke eller løper, forteller Nordén, men andre treningsformer, som sykling eller elliptisk maskin, kan også brukes. Treningsbelastningen tilpasses hver enkelt for å gi samme relative treningsbelastning og sikre progresjon, sier hun.

Mindre smerter og morgenstivhet

– Jeg føler meg full av energi, som aldri før, er opplagt som aldri før og har mer overskudd, forteller Elton. Jeg har også mer toleranse for andre sykdommer, med raskere restitusjon når småbarnsforkjølelsene besøker meg, sier han.

Ikke bare er formen mye bedre.

– Jeg har mindre smerter og morgenstivheten ikke sitter ikke så lenge i, sier han fornøyd til diakonhjemmetsykehus.no.

Markeres med webinar

I anledning verdensdagen for fysioterapi, 8. september sender Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering et webinar med behandlingsanbefalinger for artrose i hofter og knær via sin Facebook-side.

Powered by Labrador CMS