Hyppigheten av kneartrose fordoblet

Siden midten av 1900-tallet, har kneartrose blitt dobbelt så vanlig i befolkningen. Årsaken er ikke fullt ut kjent.

Publisert Sist oppdatert

Gikt i kneet er den vanligste formen for artrose. Man har lenge antatt at overvekt og aldring er hovedårsak til at sykdommen oppstår, uten at noen har testet antakelsen før nå, skriver forskning.no.

I en studie ledet av postdoktor Ian J. Wallace ved Harvard University, undersøkte forskerne over 2000 skjeletter av mennesker som levde i USA i forskjellige tidsepoker: Noen fra slutten av 1900- til begynnelsen av 2000-tallet, mange fra midten av 1800- og tidlig 1900-tallet, og over hundre jegere og sankere og tidlige bønder fra arkeologiske utgravinger.

Ukjente risikofaktorer

Resultatene viste at artrose i kneet er mye vanligere i våre dager, og at årsaken ikke bare kan være økt livslengde og overvekt.

For selv da forskerne tok høyde for variasjoner i alder og BMI, var artrose dobbelt så vanlig i tidsepoken fra 1900- til begynnelsen av 2000-tallet.

Analysen peker mot at det finnes hittil ukjente risikofaktorer som enten har oppstått, eller har blitt mye vanligere, i de siste tiårene. Siden det er lite sannsynlig at genene våre har endret seg siden midten av 1900-tallet, er det trolig noe i miljøet vårt, eller i livsstilen, som spiller inn.

Mindre bevegelse

Kanskje handler det om for lite bevegelse – at mangel på belastning gjør at inaktive folk utvikler tynnere brusk og svakere muskler, og dermed er mindre beskyttet mot slitasje? Et fascinerende faktum er at den store økningen i artrose skjedde i samme tidsrom som økningen i en rekke andre lidelser med uklare årsaker, som høyt blodtrykk, hjertesykdom og diabetes 2.

- Men vi vet også at gikt er forbundet med betennelse. Kanskje skyldes problemene kronisk betennelse som følge av både inaktivitet, usunn mat med mye raffinerte karbohydrater og mer kroppsfett, spekulerer Wallace og kollegaene.

Powered by Labrador CMS