Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Hvem skal få manipulere?

Danske myndigheter undersøker hvem som skal få utføre manipulasjonsbehandling. De mener at denne behandlingsformen bør forbeholdes leger og kiropraktorer, og ikke fysioterapeuter.

Publisert Sist oppdatert

Styrelsen for Patientsikkerhed skal undersøke reglene og lovgivningen knyttet til manipulasjonsbehandling. Dette arbeidet skal blant annet kartlegge hvordan behandlingene foregår, om de er risikable for pasientene og hvem som skal få utføre dem, ifølge Fysio.dk.

Fortsetter, inntil videre

Mens undersøkelsen pågår, oppfordrer Danske Fysioterapeuter sine medlemmer til å fortsette pasientbehandlingen som før.

Selv om den danske autorisasjonsloven klart slår fast at fysioterapeuter har rett til å utføre manipulasjonsbehandling, mener Sunhedsstyrelsen på sin side at retten bør opphøre.

- Det er helt surrealistisk. Fysioterapeuter har brukt manipulasjonsbehandling i mange år. Loven er tydelig, og der det har for øvrig vært forsvinnende få tilfeller av feilbehandling, sier Tina Lambrecht, som er formann for Danske Fysioterapeuter.

TV-program til besvær

Saken har sin bakgrunn i det danske TV-programmet Detektor i 2014, som også Fysioterapeuten har omtalt tidligere. Her ble det hevdet at kun leger og kiropraktorer har lov til å utføre manipulasjonsbehandling, basert på opplysninger fra Sunhedsstyrelsen.

Powered by Labrador CMS