Spreke eldre faller like mye

Eldre som er i god fysisk form må også trene spesielt på balanse dersom de vil redusere risikoen for å falle, ifølge en mastergradsoppgave fra Psykologisk institutt ved NTNU.

Publisert

Under arbeidet med masteroppgaven testet Annelise Dyrli 41 personer i alderen 65 til 88 år. Deltakerne var sprekere enn gjennomsnittet, med bakgrunn fra blant annet turn og turgrupper. Trening kan gi bedre balanse, men denne studien viser at det ikke er likegyldig hva slags trening du bedriver, skriver Gemini.

Tre balanseøvelser:

  • Øv på å gå ut og inn av badekaret/dusjen.
  • Øv på å stå på ett bein når du tar på sokker.
  • Øv på å gå opp og ned i trapper.

Kilde: Annelise Dyrli og gemini.no.

Forsøkspersonene måtte prøve fire ulike balanseoppgaver, i tillegg til Bergs balanseskala, der man prøver å forutsi risikoen for framtidige fall.

Fant ingen sammenheng

Dyrli fant ingen sammenheng mellom hvor mange timer deltakerne trente og hvor godt de utførte balanseoppgavene. Men de som trente mest gjorde det veldig bra på Bergs balanseskala.

- Resultatene i masteroppgaven bekrefter forskning fra læringsteori, nemlig det såkalte spesifisitetsprinsippet. Det betyr enkelt sagt at du er nødt til å trene spesielt på det du ønsker å bli god til. Det hjelper ikke om du er sprek nok til å komme deg opp på fjelltoppene om du ikke greier å stå på ett ben når du skal ta på deg strømpene, skriver gemini.no.

Masteroppgaven til Annelise Dyrli er blant annet omtalt i Huffington Post.

Powered by Labrador CMS