Barfotløpig kan gi økt skaderisiko

Trenden med barfotløping kan føre til skader hos en del løpere, viser en liten studie som er publisert i tidsskriftet Gait & Posture.

Publisert Sist oppdatert

Ideen bak barfotløping er at man beveger seg på en mer naturlig måte uten joggesko, fordi forfoten lander først i bakken. Men ikke alle løpere klarer å tilpasse seg denne stilen. Yo Shih og kolleger ved National Taiwan Normal University, sier til BBC at barfotløpere kan være mer skadeutsatt fordi de fortsetter med sin vanlige løpestil med sko - der hælen lander først.

Ifølge BBC har påstander om at foten fra naturens side er utformet for å løpe barbent, og ikke i moderne dempede joggesko, ført til at mange prøver ut barfotløping. De taiwanske forskerne så på effekten av ulike nedslagsmønstre ved løping med og uten joggesko. Hensikten var å undersøke hvilken betydning dette har for skader.

12 løpere ble testet på tredemølle. Etter oppvarming ble de studert mens de løp på en av fire måter: barfot med hælen først i bakken, barfot med forfoten først i bakken, og de samme løpesettene med joggesko. Det ble gjennomført tester for å studere løpernes bevegelser, muskelaktivitet og eventuell skaderisiko.

Alex Bliss, idrettsforsker ved University of Brighton, mener studien indikerer at endring av løpestil, fra hæl til forfot, også endrer muskelbelastningen.

- Løpestil spiller trolig en viktig rolle for aktiveringen av muskler enten du løper med eller uten sko, sier Bliss i en kommentar til BBC.

Powered by Labrador CMS