Barn med fedme bør trene intensivt

Svekket hjerte og plakk i årene kan oppstå hos barn med fedme. Intensiv intervalltrening kan være løsningen, ifølge forskere.

Publisert

Barnefedme er tett knyttet til utvikling av livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. Fysisk aktivitet kan redusere risikoen for livsstilsykdommer, selv om aktiviteten ikke nødvendigvis gir lavere fettprosent, skriver forskning.no.

Intervalltrening

Forskere ved NTNU har samarbeidet med kollegaer i Australia for å avdekke hvilken intensitet overvektige barn og unge bør trene med for å forbedre helsen mest mulig.

Resultatene viser at all trening virker, men også at intervalltrening med høy intensitet ser ut til å være mest effektivt.

Studien inkluderer 99 norske og australske barn og ungdommer med fedme. Da studien startet hadde disse fire ganger mer fett rundt indre organer enn normalvektige barn på samme alder.

Gode resultater

Deltakerne ble delt i tre grupper. Samtlige fikk kostholdsveiledning gjennom et helt år, mens to av gruppene også gjennomførte treningsøkter. Den ene treningsgruppen trente intensive intervaller etter 4x4-metoden, mens den andre gjennomførte moderat trening med jevn intensitet i 44 minutter.

Resultatene fra de første 12 ukene av treningsperioden foreligger nå, og de viser at treningen førte til stor forbedring i hjertets evne til å pumpe blod til resten av kroppen.

– Intensiv intervalltrening hadde normalisert funksjonen til både venstre og høyre hjertekammer. De som trente med moderat intensitet, hadde også god effekt av treningen, men altså ikke like god som etter 4x4-intervaller, forklarer lege og forsker Charlotte Björk Ingul til forskning.no.

Les mer om forskningen her.

Powered by Labrador CMS