Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Fysisk aktivitet i finske skoler

Finske myndigheter anbefaler tre timers fysisk aktivitet per dag for barn. Det får innvirkning på skolens pensum.

Publisert Sist oppdatert

Kampanjen fra finske myndigheter er i hovedsak rettet mot barn på åtte år og yngre. Finske barn er på topp i Europa når man måler fysisk form, og de presterer også svært godt akademisk, ifølge BBC.

Landets utdannings- og kulturminister, Sanni Grahn-Laasonen, mener fysisk aktivitet gir lykkeligere barn, og at de lærer bedre ettersom deres evne til å samhandle sosialt utvikles når de trener sammen.

Nye læringsmetoder

Satsningen får innvirkning på hvordan den fremtidige finske skolehverdagen vil se ut, og man forventer positive resultater av endringen.

Det eksperimenteres nå med nye undervisningsmetoder, hvor to til tre timer kroppsøving ukentlig og flere utendørsaktiviteter i skolen er blant tiltakene.

Ut med pulten

Et annet tiltak som prøves ut i Finland, er å fjerne stolene og pultene fra enkelte av klasserommene.

Anneli Rautiainen, som har ansvar for grunnskoleutdanningen i det nasjonale utdanningsrådet, ønsker å skape et moderne læringsmiljø som tar hensyn til at barn lærer på ulike måter.

- Noen barn har godt læringsutbytte av å sitte ved pulten og lytte til læreren, mens andre vil tjene på å kunne bevege seg rundt i rommet mens de snakker med klassekameratene sine, sier hun til BBC.

Förbundet för Finlands ungdomsråd har sett nærmere på de unges holdning til prosjektet, og tilbakemeldingene har vært positive.

Les om undersøkelsen her.

Powered by Labrador CMS