Etterlyser forskning på smertebehandling for barn

Det fins lite kunnskap om hva slags smertebehandling som virker på barn, til tross for at minst 3.700 barn i Norge trolig har behov for slik behandling hvert år.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet jobber nå med å lage nasjonale faglige retningslinjer for lindrende smertebehandling for barn, og de skal være klar neste år, skriver Dagens Medisin

I utvalget sitter Thore Henrichsen, overlege ved barneavdelingen på Drammen sykehus. Han har lang erfaring som barnelege, deriblant 20 år ved Ullevål sykehus. 

Liten gruppe

- Dette er en liten gruppe, og den er ikke interessant nok for legemiddelindustrien, sier Henrichsen. Han etterlyser mer forskning på smertebehandling for barn.

Det gjør også den frivillige organisasjonen Ja til lindrende enhet og omsorg for barn (JLOB).

– Tradisjonelt er smerter hos barn undervurdert og underbehandlet. Alvorlig syke barn og døende barn, med deres familier, lider unødig under manglende tilbud om barnepalliasjon og smertelindring, sier Natasha Pedersen, leder og fagansvarlig i JLOB.

Et tabu

Pedersen er også med i utvalget som jobber med nasjonale retningslinjer.

 – Det virker som om smertebehandling av barn er et tabu. At man er redd for å bruke sterkere medikamenter enn Ibux og Paracet selv om man vet at barn har enorme smerter, er tragisk, sier Pedersen. 

Estimater gjort på bakgrunn av europeisk kartlegging (The Facts, European Association for Palliative Care, 2009) viser at det hvert år er rundt 3700 barn i Norge som trenger smertelindring fordi de er alvorlig syke eller døende. I 2010 kom også Verdens helseorganisasjon med nye retningslinjer for smertebehandling av barn, opplyser Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS