Vil begrense skjermbruk for de minste

14. desember lanserte Medietilsynet Trygg Bruk veiledningen Småbarn og skjermbruk – en god start

Publisert

Veilederen er tips til hvordan foreldre og foresatte kan gi barn en god start på digitale medier, og hvordan man kan skape gode skjermvaner fra dag en for barn fra 0-6 år. 

– Grunnen til at vi ville ha ut denne veilederen nå er at foreldres behov for råd og tips er økende. Det er så etablert nå at barn bruker skjerm. Det er en naturlig utvikling. Når folk får barn ønsker de noen kjøreregler. Det er fint at vi nå besvarer de behovene, sier Barbro Hardersen, leder av Medietilsynets Trygg Bruk til VG.

Hun er opptatt av dette er råd og veiledning, men ikke regler.

 – Foreldrene kjenner barna sine best. Det er umulig å lage generelle regler for barn. De er jo så forskjellige. Hvis man setter regler så melder man seg ut av den gode samtalen og felles undring, sier hun.

Unngå for tidlig skjermbruk

Lege på Diakonhjemmets sykehus og familieterapeut Melaine Ekholdt ser ingen gevinst med skjermbruk for barn fra 0-3 år.

– De må først utforske den fysiske verden. Fra 3-6 år er det mer aktuelt med spill og det å være kreative gjennom skjermen. Vi foreldre må være nysgjerrige på hva barna liker. Det er mye spennende på nett som barna kan skape selv. Etter hvert som de blir eldre kan og nettet være hjelp til læring. Det er fascinerende å se hvor mye barna faktisk kan lære av skjermen, sier Ekholdt til VG.

Hun mener det er stor forskjell på hvordan skjermbruk påvirker barn under og over tre år.

Først språk

– Den viktigste basen for kontakt er fra 0-3 år. Da er mamma og pappa viktigst. Når språket har kommet er de mer rustet for skjermbruk. Det viktigste for barna er at vi voksne snakker med andre voksne som kjenner barna, som lærere og barnehageansatte. Det er viktig å bruke kompetansen disse har på ditt barn, være nysgjerrig og spørre. Jo mer man bruker skjerm, jo mindre ord blir det mellom barn og voksen. Det er sårbart for de som sliter med språk, sier hun. 

Les hele veiledningen Småbarn og skjermbruk – en god start fra Medietilsynets nettsider 

Powered by Labrador CMS