Psykomotoriker og professor emeritus, Berit Heir Bunkan, under filminnspilling i Frognerparken.

Vil lage film om Berit Bunkan

Psykomotorisk fysioterapeut Nina Antonsen har i flere år samle råmateriale til en dokumentarfilm om nylig avdøde Berit Heir Bunkan. For å komme videre med prosjektet, har hun nå startet en spleis.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en unik mulighet til å dokumentere en viktig del av norsk fysioterapihistorie, sier regissør Thea Haavet.

Psykomotoriker og professor emeritus, Berit Heir Bunkan, døde i januar i år, 95 år gammel. Yrkesfelle og venn de siste 25 årene, Nina Antonsen, har sørget for at viktige deler av Bunkans liv og virke har blitt filmet og dokumentert gjennom de siste årene hun levde.

– Hun var en foregangsfigur for faget, og til stor inspirasjon for alle hun kom i kontakt med. Berit var veldig sosial, elsket å danse, og hadde en stor omgangskrets. Hun var også en meget bestemt dame som visste hva hun ville, sier Antonsen.

Historisk verdi

Bunkan regnes som en av pionerene innen Norsk psykomotorisk fysioterapi. Hun var ferdig utdannet fysioterapeut i 1949, og begynte å praktisere som psykolog i 1982. Doktorgraden tok hun i 2003, 74 år gammel. Hun holdt foredrag i inn- og utland et godt stykke inn i nittiårene, og har skrevet og medvirket til en rekke fagbøker. For sitt banebrytende arbeid innen fysioterapi, fikk Bunkan St. Olavs orden i 2005.

Antonsen forteller at arbeidet med å filme fra Bunkans liv startet for vel fire år siden.

– På grunn av Berits høye alder, begynte det å haste med å filme og dokumentere. Nå sitter vi på mye verdifullt materiale som kan være til inspirasjon både for fysioterapeuter og fysioterapistudenter, helsepersonell og andre interesserte. Ikke minst mener vi det er av historisk verdi, sier hun.

Penger til pilot

Hoveddelen av filmingen er gjort av Haakon Wettre, med bidrag fra Erlend Sæverud. Morgan Dahlskås/Stavanger foto var på plass og filmet hele kurset som Bunkan holdt ved Hundvåg Fysikalske Institutt i Stavanger i 2022 - da var hun 93 år gammel. 

Så langt har Antonsen finansiert prosjektet selv. Neste steg er å samle inn nok penger via spleis til å kunne få laget en pilot/innsalgsvideo. Piloten skal brukes til å søke om prosjektstøtte til ferdigstillelse av filmen, for eksempel fra Fritt Ord og regionale filmfond.

– For å få til det, må vi lønne en klipper og en regissør. Kostnaden for å lage en god pilot vil til sammen ligge på i overkant av 100 000 kroner, sier Antonsen.

Pengene fra spleisen går inn på en egen konto tilknyttet Antonsens enkeltpersonforetak, og følges opp av statsautorisert regnskapsfører fra Anker Regnskap i Stavanger.

Ble veldig fascinert

Det siste året har regissør Thea Elisabeth Haavet jobbet frivillig med filmprosjektet om Bunkan.

– Jeg har blitt veldig fascinert av Berit og hennes arv. Dette er en unik mulighet til å dokumentere en viktig del av norsk fysioterapihistorie, sier Haavet.

Kameraet har fulgt Bunkan i samtale og møte med mennesker, ved kliniske undersøkelser av pasienter, når hun danset på sitt eget 95-årsball, og når Bunkan selv var i opptrening på helsehus etter et fall. 

Viktig kvinnehistorie

Ca. et halvt år før Bunkans død, gjennomførte Haavet et dybdeintervju med henne. Sammen snakket de seg gjennom en hel dag foran kameraet, med små pauser underveis.

– Hun fortalte utfyllende om sin karriere, men også om sin barndom og oppvekst i Nord-Norge etter krigen. Ikke bare har hun vært viktig for norsk fysioterapi, hun er også en viktig del av norsk kvinnehistorie. Berit hadde den mest givende delen av sin karriere etter fylte 70 år. Hun underviste internasjonalt til hun ble 95 år, og fortsatte å ha pasienter helt til det siste. For en inspirasjon og forbilde for kvinner generelt! Hun levde slik hun forkynte, et liv i bevegelse, sier Haavet.

Lenke til spleisen "Støtt dokumentarfilmen om Berit Bunkan" finner du her, sammen med klipp fra filmen og mer informasjon om prosjektet.

Powered by Labrador CMS