Selvhjelpsprogram for voksne med CFS

Ergoterapeut og forsker Irma Pinxsterhuis og hennes medarbeidere har i en doktorgradsstudie utviklet og evaluert et selvhjelpsprogram for voksne med kronisk utmattelsessyndrom (CFS) i primærhelsetjenesten.

Hensikten med programmet var å fremme mestring av hverdagen med sykdommen. I evalueringsstudien ble totalt 146 pasienter inkludert fra fire forskjellige kommuner i Sør-Øst Norge og to bydeler i Oslo. Av de inkluderte valgte 137 å delta i studien.

Gruppesamlinger

Selvhjelpsprogrammet bestod av åtte gruppesamlinger på 2,5 timer, organisert annenhver uke. Gruppene ble ledet av en ergoterapeut og en brukerrepresentant. Studien viser at programmet kan ha en stabiliserende effekt på utmattelse og self-efficacy (mestringsforventning) seks måneder etter programmets avslutning. Pinxsterhuis og medarbeidere har også konkludert med at akseptering av sykdommen kan bedres over tid.

Møter behov

Avhandlingen «A self-management programme for individuals with chronic fatigue syndrome: Development, piloting and evaluation» reiser blant annet spørsmål om hvordan helsepersonell kan utvikle et tilbud som fremmer mestring av hverdagen med CFS og som kan organiseres i primærhelsetjenesten. Dette vil ifølge avhandlingen kunne bidra til å møte potensielle behov hos voksne som lever med CFS i Norge.

CFS er en kronisk tilstand som påvirker forskjellige aspekter av dagliglivet, inkludert sosialt samvær og deltakelse i arbeidslivet. Per dags dato finnes det ingen kjent årsak eller allment akseptert behandling for CFS. 

Kilde: www.uio.no

Tid og sted for disputas: 16. jun. 2015 13:15, Grønt auditorium, Laboratoriebygget (bygg 25), Ullevål sykehus, Oslo.

Powered by Labrador CMS