Danskene boikotter verdenskongressen i Dubai

Danske Fysioterapeuter har bestemt at de ikke vil dra til verdenskongressen i Dubai på grunn av manglende respekt for menneskerettigheter og yrkesfaglige rettigheter der.

Publisert Sist oppdatert

Danske Fysioterapeuter sender ingen delegasjon til Dubai, og oppfordrer alle danske fysioterapeuter til også å droppe å dra.

-Vi kan ikke etisk stå inne for at vi som fysioterapeuter møtes i et land hvor fagorganisasjoner er ulovlige og basale menneskerettigheter krenkes daglig, sier danskenes forbundsleder Tina Lambrecht til fysio.dk.

Danske Fysioterapeuter skrev i fjor høst et protestbrev til World Confederation for Physical Therapy (WCPT) sammen med Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), hvor de reagerte på valget av Dubai som vertsby til verdenskongressen i 2021. De viste til FN, som rapporterer om brudd på en rekke menneskerettigheter i De forente arabiske emirater, hvor Dubai ligger. Blant dem er rettigheter for homofile, kvinner, barn, funksjonshemmede, arbeidsinnvandrere og for ytringsfrihet.

Går mot britisk boikott

Fysioterapeuten var nylig i kontakt med det britiske fysioterapeutforbundet CSP. De skriver i en epost at deres landsmøte nylig vedtok med stort flertall at CSP ikke bør sende en delegasjon til Dubai i 2021.

CSP skriver i eposten at «CSP-medlemmer på landsmøtet sa seg skuffet over at et WCPT-arrangement blir holdt i et land som ikke følger WCPTs retningslinjer om inkludering som ble vedtatt på generalforsamlingen i mai 2019. Det ble uttrykket bekymring over at fagorganisasjoner er forbudt i Dubai».

Britene skriver at det nå er forbundsstyret i CSP som skal ta den endelige avgjørelsen om deltakelse.

Flere land i diskusjoner

Sveriges forbundsleder har tidligere sagt at de trolig legger opp til en avgjørelse neste år. USA har ikke konkludert. Det israelske forbundet skriver til Fysioterapeuten at de også trolig vil konkludere til neste år.

Tyske Physio Deutschland opplyste i forrige uke at saken skulle diskuteres denne uka.

I Norge ba Etisk utvalg NFF om å droppe å dra dit fordi de mente det ikke er forenlig med NFFs yrkesetiske retningslinjer. I februar og mars i år vedtok alle de fem regionene i NFF at de ønsker å gå for boikott av verdenskongressen. Saken er meldt inn for Hovedlandsmøtet i november for endelig vedtak.

Ber WCPT reflektere

Danskene mener at Dubai går på tvers av både WCPTs egne etiske retningslinjer og den grunnleggende holdningen til andre mennesker som vi har som fysioterapeuter.

Lambrecht sier at hun håper denne saken vil få ledelsen i WCPT til å reflektere over hvor de plasserer verdenskongressen i framtiden. Slik kongresser må holdes på et sted der alle kan delta uten frykt for egen sikkerhet, mener hun.

Powered by Labrador CMS