Fysisk og kulturell aktivitet indikerer lavere demensrisiko

Kulturelle aktiviteter og fysisk aktivitet i «midt i livet» kan gi lavere risiko for kvinner å utvikle demens senere, ifølge ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Studien ble gjennomført av AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa ved Göteborgs universitet. I løpet av 44 år (siden 1968) har forskere fulgt 800 kvinner. Da studien startet, fikk kvinnene spørsmål om hvor aktive de var, både med tanke på fysisk- og hjernestimulerende aktiviteter.

Lese, skrive, strikke, gå og jogge

De hjernestimulerende aktivitetene ble delt inn i intellektuelle aktiviteter (lese, skrive og løse kryssord), kunstneriske aktiviteter (korsang, spille instrument, gå på konsert eller teater), manuelle aktiviteter (sy, strikke, hagearbeid), foreningsliv og religiøse aktiviteter.

Fysisk aktivitet ble delt i subgruppene inaktiv, regelmessig fysisk trening (gå turer, bowling, sykling), og i sum minst fire timer per uke. Regelmessig hard fysisk aktivitet ble delt inn i jogging, tennis, svømming, konkurranseidrett, og med en varighet på minimum tre timer per uke.

Lovende resultater

I løpet av oppfølgingsperioden på 44 år utviklet 194 av kvinnene demens. Kvinnene i gruppen som utførte flest hjernestimulerende aktiviteter hadde 34 prosent lavere risiko for å utvikle demens og 46 prosent lavere risiko for å utvikle Alzheimers sykdom enn kvinnene som utførte minst hjernestimulerende aktiviteter – uavhengig av fysisk aktivitet.

Gruppen som bedrev mest fysisk aktivitet hadde 52 prosent lavere risiko for å utvikle demens på grunn av karsykdommer i hjernen, og uavhengig av hvor mentalt aktive de hadde vært, sammenlignet med de som utførte minst fysisk aktivitet. Alle resultatene var kontrollert for andre risikofaktorer for demens, som høyt blodtrykk, lav utdannelse og røyking.  

– Dette viser at det finnes mange muligheter for å forebygge demens, og det kan være like viktig å satse på kulturelle aktiviteter som på fysisk aktivitet for å kunne oppleve en frisk alderdom, sier Ingmar Skoog, leder for AgeCap-studien, til Fysioterapi.se.

Det er viktig å merke seg at dette ikke er en effektstudie, men en oppfølgingsstudie.

Les artikkelenCognitive and physical activity and dementia: A 44-year longitudinal population study of women.

Powered by Labrador CMS