Sår tvil om «sunn overvekt»

Overvektige kvinner, som ellers er sunne og friske, har uansett en økt risiko for kardiovaskulære sykdommer, ifølge en stor studie gjennomført i USA.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne fulgte helsetilstanden til 90.257 amerikanske kvinner i en periode på 30 år. Resultatene viste at studiedeltakere med overvekt eller fedme hadde større sannsynlighet for å få slag eller hjerteinfarkt. Risikoen var større selv om de hadde normalt blodtrykk og kolesterolnivå, og ikke hadde diabetes.

Studien er publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology journal, og er tillegg omtalt i en lengre artikkel på bbc.com.
- Dette viser at “sunn overvekt” ikke er risikofritt, påpeker forskerne.

Flest hvite kvinner

Kvinner som var overvektige eller hadde fedme (KMI over 25 eller 30), men var uten metabolske risikofaktorer, hadde 20 og 39 prosent større sannsynlighet for å utvikle kardiovaskulær sykdom enn normalvektige kvinner (KMI 18.5-24.9) uten metabolske tilstander.

Forfatterne understreker imidlertid at sammenhengene er komplekse. Deltakerne i studien var også hovedsakelig hvite kvinner, hvilket betyr at funnene ikke kan generaliseres til å omfatte andre etniske grupper, og heller ikke menn.

Kommentarer

Jeremy Pearson, medisinsk rådgiver i British Heart Foundation, skriver i en kommentar til BBC: "Denne omfattende studien bekrefter at fedme, selv uten følge av andre faresignaler, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer hos kvinner."

Professor Carl Lavie ved University of Queensland School of Medicine i New Orleans, mener på sin side at "fitness is more important than fatness". Han påpeker til BBC at studien ikke har presise data om deltakernes fysiske aktivitetsnivå og kondisjon. 

Powered by Labrador CMS