Fedmekirurgi ga sterk reduksjon i diabetesrisiko

Fedmekirurgi kan redusere risikoen for å få type 2 diabetes betydelig. Det viser en britisk studie som nylig ble publisert i Lancet Diabetes and Endocrinology.

Publisert Sist oppdatert

Leger fulgte 5.000 personer som en del av en studie for å vurdere helsemessige konsekvenser av kirurgiske inngrep mot fedme. Resultatene viste en 80 prosent reduksjon i type 2 diabetes hos de som var blitt fedmeoperert, skriver bbc.com.

I Storbritannia vurderer NHS å tilby fedmekirurgi for tusenvis av mennesker for å forebygge diabetes. Det er en sterk sammenheng mellom fedme og type 2 diabetes, og jo mer overvektig en person er desto større er risikoen. NHS bruker i dag en tidel av sine budsjetter på diabetes ifølge BBC.

I alt 2.167 overvektige voksne som hadde blitt operert. Disse ble sammenlignet med på 2.167 overvektige personer som ikke ble operert. Det var 38 tilfeller av diabetes blant de opererte, og 177 blant de ikke-opererte. Det er en reduksjon på nesten 80 prosent.

Nye retningslinjer

Om lag 8.000 personer med BMI over 35 blir operert i Storbritannia hvert år. Et nytt forslag til retningslinjer foreslår at også personer med lavere BMI bør kunne tilbys kirurgi etter individuell vurdering, mens de med BMI over 35 automatisk skal vurderes for operasjon – slik det er i dag.

Med en BMI-grense på 30 vil antallet som kan få operasjon øke til rundt 850.000, opplyser organisasjonen Diabetes UK. Dette har reist spørsmål om NHS og Storbritannia virkelig har råd til en slik praksis, og om langtidskonsekvensene av fedmekirurgi er godt nok utredet.

En av fire voksne i Storbritannia er overvektige. 42 prosent av mennene og 32 prosent av kvinnene er klassifisert som overvektige.

Les også kronikk publisert i Fysioterapeuten denne uken om nye grep i fedmefeltet.

Powered by Labrador CMS