Diskriminering av overvektige kan gi enda mer vektøkning

Det å få folk til å skamme seg over sin egen vekt, kan føre til at de ikke går ned i vekt, men tvert imot legger på seg enda mer, viser en studie fra University College London (UCL).

Publisert Sist oppdatert

De britiske forskerne fulgte nesten 3.000 voksne i fire år. Deltakere som hadde opplevd diskriminering, økte mer i vekt enn de som ikke hadde hatt møtt slike negative holdninger, skriver bbc.com.

Helsepersonell

Forskerne påpeker at det ikke er dokumentert en direkte sammenheng mellom diskriminering og vektøkning, men at diskriminering ofte fører til trøstespising. De oppfordrer helsepersonell til å være mer støttende overfor pasienter som har overvekt- og fedmeproblemer.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Obesity, viser også at det er mye negative holdninger til overvektige blant helsepersonell.Fordommene finnes slett ikke bare blant folk flest.

En av tre plaget

Materialet omfattet data om ca. 3.000 voksne over 50 år, fra normalvektige til sterkt overvektige, som hadde deltatt i English Longitudinal Study of Ageing.

Alle ble spurt om de hadde opplevd diskriminering i hverdagen som de mente hadde sammenheng med vekt. Eksempler på diskriminering var respektløst behandling, dårlig service i butikker og det å bli regelrett plaget eller mobbet.

En av 20 av totalen rapporterte vektdiskriminering, mens tallet for de sykelig overvektige var en av tre. Det var ingen forskjell på menn og kvinner.

Mot sin hensikt

Gjennomsnittlig vektøkning for de som hadde opplevd negative holdninger var en kilo i løpet av de fire årene studien varte. De som ikke hadde opplevd diskriminering gikk derimot ned 0,7 kilo i gjennomsnitt.

Ifølge forskerne virker det helt mot sin hensikt å oppføre seg på en slik måte, at man får overvektige til å skamme seg over egen kropp. Det gir tvert i mot bedre resultater i form av redusert vekt å gi støtte og oppmuntring.

Powered by Labrador CMS