Stipendiater faller fra

Frafallet blant doktorgradskandidater er større enn blant elever på videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

Doktorgradsstipendiater dropper ut eller sliter i årevis på fritiden for å bli ferdig. Bare rundt 65 prosent er ferdig etter seks år, viser tilstandsrapporten som Kunnskapsdepartementet gir ut.

-Mens frafallsprosenten på 29 prosent i videregående skole vekker stor oppmerksomhet blant politikere, medier og folk flest, er det langt færre som er opptatt av at vi lønner skarpe hoder for å ta en doktorgrad de ikke fullfører, skriver forskning.no.

Har sjekket tallene nøyere

forskning.no har sett nærmere på tallene. De gikk tilbake til kullet som startet i 2006. I dag skulle de hatt Norges høyeste utdanning på sitt felt. De skulle ha vært i begynnelsen av sin forskerkarriere, og utdannet lektorer, psykologer og økonomer og forsket seg fram til ny kunnskap og løsninger på fremtidens utfordringer.

Men av de 1590 kvinnene og mennene som startet på doktorgraden i 2006, er det bare 65 prosent som klarte å fullføre i løpet av seks år, ifølge departementet.

forskning.no gikk grundigere til verks med tall de spesialbestilte fra Norges samfunnsvitenskapelige datatjeneste (NSD). I syvende og åttende året klarer noen få å bli ferdige, men så tørker det ut. Bare 2,3 prosent av etternølerne leverer etter ti år, ifølge NSD.

Prosentene skjuler store forskjeller. På fag som medisin, odontologi og idrettsfag kommer de fleste i mål - bare 14 prosent fullfører ikke sin doktorgrad. Mens det på humaniora, samfunnsvitenskapelige fag, og pedagogikk er over tretti prosent som ikke blir ferdige. 

Forskning.no gravde enda dypere, og fant at det ikke bare handler om fagdisiplin, men også om institusjon. 

Artikkelserie

I en serie artikler har nettstedet gått gjennom noen av tallene, som viser hvor det lønner seg å starte doktorgraden, og hva institusjonene har gjort med den lave gjennomstrømningen. 

Her kan du lese om "turbodoktorer i medisin"

Les mer på forskning.no sine nettsider 

Her kan du lese norske sammendrag fra fysioterapeuters doktoravhandlinger

Powered by Labrador CMS