Hverken Ålesund (bildet) eller Haram kommune tar tilskuddsregningen.

Tilskuddstrøbbel på Sunnmøre etter at kommuner skilte lag

At Haram og Ålesund først slo seg sammen, og så besluttet å skilles, har skapt hodebry for to fysioterapeuter. Nå kan de stå uten driftsavtaler, ifølge nettstedet e24.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 vedtok Stortinget å slå sammen kommunene Ålesund, Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy til en kommune.

Siden 2020 har Haram vært en del av Ålesund kommune.

To år senere viste en folkeavstemning at 72 prosent av Haram-beboerne ville ut av Ålesund. Nå er Haram og Ålesund igjen to kommuner.

Flyttet klinikken

– Vi er avtaleløse og en bedrift i fritt fall, sier fysioterapeut Line Alvestad Mikalsen til nettstedet e24.

Sammen med Margareth Aasebø Løvland driver hun Apeks fysioterapi. De to inngikk hver sin kontakt med Haram kommune i 2007 og 2010. Da kommunene slo seg sammen, flyttet terapeutene klinikken til Ålesund.

Problemet nå er at Haram kommune ikke ønsker å betale for en tjeneste som ligger i en annen kommune. Samtidig ønsker ikke Ålesund kommune å ta over kostnadene for tilskuddene. Og fysioterapeutene har ikke tenkt seg tilbake til Haram, da de har inngått en mangeårig leieavtale for lokalet de nå har i Ålesund.

Fysioterapeutene mener ifølge e24 at de har rett på avtale med Ålesund kommune, og sier at rundt 70 prosent av pasientene kommer fra områder i Ålesund.

Men:

– Dette er en del av skilsmissen. Som i alle skilsmisser så er det sånn at det man hadde med seg inn, skal man ha med seg ut. Disse to driftshjemlene kom fra Haram og skal tilbake igjen til Haram. Så enkelt er det, sier kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund til e24.

Heller ikke Haram kommune vil å ha ansvar for driftsavtalen, skriver e24.

Statsforvalteren: Kontraktsrettslig regelverk

I håp om å finne en løsning ble saken sendt til Statsforvalteren.

«Spørsmålet om og hvem av kommunene Haram og Ålesund, som etter kommunedelingen er juridisk forpliktet som part i driftsavtale med Apeks fysioterapi AS må avgjøres ut ifra kontraktsrettslig regelverk», står det i brevet sendt fra Statsforvalteren – gjengitt av e24.

Statsforvalteren oppfordrer de to kommunene til å avklare forholdene rundt hvem som har driftsavtalen med Apeks fysioterapi.

Les hele saken på e24.Powered by Labrador CMS