
Leger og pasienter uenige om årsaken til overvekt
Legens overbevisning om at pasientens overvekt er selvforskyldt, øker proporsjonalt med graden av overvekt, viser ny studie.
– Helsepersonell mangler kunnskap om årsaken til overvekt, sier forsker bak studien.
Mens pasientene selv mener at gener spiller en betydelig rolle, viser studien at legene i gjennomsnitt mener det finnes seks viktigere årsaker til pasientens overvekt, skriver Dagens Medisin.
Legene i studien skulle svare på spørsmål om blant annet årsaken til overvekt hos åtte av sine pasienter med fedme, og hva de anså som de riktige behandlingsmålene for pasientene.
Pasientene ble deretter bedt om å svare på de samme spørsmålene.
1400 personer med fedme deltok i studien.
Atferd som årsak
Legene mente at for 69 prosent av pasientene var overspising årsaken til overvekten, etterfulgt av manglende mosjon (61 prosent), mat med høyt fettinnhold (51 prosent) og manglende motivasjon.
Jo høyere KMI pasientene hadde, desto mer tilskrev legene problemet til overspising og mangel på mosjon.
For pasienter med fedme grad 3 mente legene at 75 prosent av pasientene hadde overvekt på grunn av overspising, og 66 prosent på grunn av mangel på mosjon.
81 prosent av pasientene mente på sin side at deres overvekt var et resultat av biologiske og genetiske faktorer.
Mangler kunnskap
Pasientene rangerte biologiske og genetiske årsaker øverst blant årsakene til fedme, mens det hos legene bare rangerte som nummer syv.
– Det er interessant at legene mener at det er seks viktigere årsaker til overvekt enn pasientenes genetikk og biologi. Det har selvfølgelig betydning for hvordan de går til behandlingen av pasienten, sier en av forskerne bak studien, Ximena Ramos Salas, ved K&X Ramos AB i Sverige.
– Helsepersonell får generelt ikke nok opplæring om fedme. De lærer noe om ernæring og mosjon, og hva det har for betydning for risikoen for å utvikle kroniske sykdommer, men ikke noe om genetikken eller biologien bak fedme. Derfor mangler de kunnskap om at 200 forskjellige gener spiller en rolle for utvikling av fedme, og at de genetiske faktorene samhandler med miljøet for å fremme overvekt hos den enkelte, sier hun.