Norske forskere skal se på europeernes helse

Gjennom en gigantisk undersøkelse i 30 land skal forskere se på europeernes helse og hvilke faktorer som gjør folk syke. Nå skal også norske forskere delta i European Social Survey (ESS).

Publisert Sist oppdatert

Siden 2001 har denne undersøkelsen omfattet flere hundre tusen mennesker fra ulike deler av Europa. Det er første gang norske forskere får delta med egne spørsmål i denne anerkjente samfunnsundersøkelsen, opplyser gemini.no.

Forskere fra NTNU skal undersøke forhold rundt fysisk og psykisk helse, og hvordan samfunnsfaktorer påvirker oss.

Historisk

– Det er en historisk helseundersøkelse fordi vi får mulighet til å kartlegge, sammenligne og studere betydningen av de fleste kjente årsaker til kronisk sykdom og depresjon i hele Europa, sier professor Terje Andreas Eikemo ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

– Den store variasjonen i helseutfall og forklaringsvariabler vil også gi nye muligheter for samarbeid på tvers av sosialvitenskapelige og medisinske fagmiljøer, sier Eikemo til gemini.no.

30 spørsmål

ESS består av en fast del på rundt 120 spørsmål om blant annet kjønn, alder og politiske, sosiale, arbeidsrelaterte og økonomiske forhold. De norske forskerne får anledning til å stille 30 spørsmål ekstra om helse, og vil dermed skaffe seg verdifullt materiale fra et stort utvalg europeere.

Det er stor konkurranse om å få stille disse ekstraspørsmålene, og NTNU har vunnet frem i konkurranse med mange internasjonale forskningsteam, skriver gemini.no.

Powered by Labrador CMS