Kvinnehelse sterkt representert under Idrettsmedisinsk høstkongress. F.v. Kristina Lindquist Skaug, Sandra Bjordal Gluppe, Rakel Gabrielsen, Ingrid Avelsgaard og Sofia Brevik-Persson.

Faggruppen for kvinnehelse i vinden. Møt deres nye leder: Sandra Bjordal Gluppe 

- Ikke farlig å trene curl-ups ved diastase, sa Sandra Bjordal Gluppe til forsamlingen under Idrettsmedisinsk høstkongress. Nå har hun disputert - og blitt faggruppeleder i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Publisert Sist oppdatert
Sandra Bjordal Gluppe skal styre en faggruppe i vinden.

TRONDHEIM: Fem frie foredrag om kvinnehelse avsluttet fredagen under Idrettsmedisinsk høstkongress. Kristina Lindquist Skaug, Sandra Bjordal Gluppe, Rakel Gabrielsen, Ingrid Avelsgaard og Sofia Brevik-Persson serverte salen fersk kunnskap om henholdsvis sit-ups ved delte magemuskler, bekkenbunnstrening ved urinlekkasje blant Crossfit- og functional fitness-kvinner, delte magemuskler og bekken- og korsryggsmerter etter fødsel, symptomer ved endometriose og intensiv løping under graviditet og kroppstemperatur. 

Når det gjelder Sandra Bjordal Gluppe, mottok hun tidligere i år PEDro-prisen under Verdenskongressen i fysioterapi for sin randomiserte kontrollerte studie på trening for kvinner med delte magemuskler - eller rectus diastase. Hun disputerte nylig - og mottok like etter stafettpinnen fra Ingeborg Hoff Brækken. Det handlet om ledervervet for Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund.  

Avlivet en myte

Gluppe har med sin studie dermed avlivet myten om at sit-ups er farlig ved mild til moderat diastase. Hun mener funnene er viktige for å kunne gi kvinner riktig informasjon etter fødsel.

Etter at hun mottok prisen i sommer, sa Gluppe til Fysioterapeuten at hun håper politikere ser at de må prioritere ressurser til minst én time oppfølging hos fysioterapeut etter fødsel for alle kvinner.

Fysioterapeuten møtte Gluppe under Idrettsmedisinsk høstkongress i Trondheim denne helgen. 

- Nå som du har blitt faggruppeleder: Er en times fysioterapi til kvinner etter fødsel faggruppens hovedmål i tiden som kommer?

- Ja, det er dette vi jobber vi mest med nå, sier Sandra Bjordal Gluppe når vi møter henne mellom sesjonene under Idrettsmedisk høstkongress. 

Hun legger til at faggruppen vil ha inn kvinnehelsefysioterapeuter på helsestasjoner i alle bydeler og kommuner. 

- Mengden forskning innen kvinnehelse øker, og vi ser tydelig at behovet for bedre oppfølging av kvinner, for eksempel etter fødsel, er stort, hevder hun. 

- Er det realistisk å få inn det dere vil i helsetjenesten?

- Absolutt. Vi velger å være optimister, og er sterke i troen på at vi skal få dette til. Vi har iallefall aldri vært så nære som vi er nå, sier Gluppe.

Må ut i media 

- Hvordan skal dere få dette til?

- Vi må ut i dagspressen i stor grad for å nå ut til folk flest med vår kunnskap og våre budskap, sier hun.

Før hun kommer med et eksempel: 

- Ingeborg Hoff Brækken (tidligere faggruppeleder, nå styremedlem, red.anm.) var på Helgemorgen på NRK og fikk satt temaet på dagsorden nylig. Her kom vi også i kontakt med relevante politikere.

- Ja, dere har figurert i dagspressen en god del den senere tid - er dette en bevisst strategi dere har?

- Vi velger å foreslå saker for media, og har lykkes med å få ut en god del stoff i det siste. Vi har mange som forsker på kvinnehelse nå, og temaene våre er veldig aktuelle, sier hun. 

Gluppe legger til at faggruppen bruker en lukket Facebook-gruppe der de deler kunnskap innad i faggruppen, som nå teller ca. 350 medlemmer.   

Stor interesse for faglig påfyll

- Dere arrangerer kurs og seminarer for fysioterapeuter. Hvordan er interessen her?

- Interessen er veldig stor, smiler Gluppe. 

Hun forteller at flere av kursene er fulle med ventelister langt inn i 2024.  

- Har satt preg på Idrettsmedisinsk høstkongress

- Under den pågående Idrettsmedisinske høstkongressen ser vi mange innlegg om kvinnehelse. Forskes det mer på kvinnehelse nå enn for eksempelvis  fem år siden?

- Det tror jeg. På denne kongressen ser vi det kanskje spesielt tydelig. Flere kvinner forsker enn før, og kvinner er naturlig nok opptatt av kvinnehelse. Og samtidig ser vi at svært mange menn vil høre på det vi sier. Under gårsdagens sesjon om kvinnehelse var ca. halvparten av tilhørerne menn. Det er godt å se! 

- Hva er skjer i faggruppen deres fremover - foruten det du allerede har nevnt?

- Årsmøteseminaret til faggruppen i vinter skal sette fokus på endometriose og smerter og seksualitet - for å nevne noe. Vi ønsker bedre oppfølging av kvinner med disse plagene. 

- Det blir naturlig nok en del arbeid med dette seminaret, som skal avholdes i Oslo, sier Gluppe. 

Som avslutningsvis oppfordrer interesserte til å melde seg på seminaret raskt. 

Powered by Labrador CMS