– Fysisk aktivitet er den eneste "medisinen" som virker på nesten alle organsystemer samtidig. Den har heller ingen bivirkninger, hvis man ser bort ifra at man blir stiv og støl, og at man kan skade seg hvis man er riktig uheldig, sier professor.

Vil at leger skal bli bedre på fysisk aktivitet og kosthold

– Helsevesenet er sterkt presset og vakler både i primær- og spesialisthelsetjenesten. Vi må hjelpe mennesker til å hjelpe seg selv ettersom helsevesenet må prioritere de sykeste, mener professor ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

-Alle vet at det er viktig med regelmessig fysisk aktivitet for helsen. Likevel er det av og til vanskelig å gjøre noe med det. På medisinstudiet er det gjerne heller ikke det man lærer mest om, sier Thomas Mildestvedt til UiBs egne nettsider. Han er professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.

Vil fylle på med kunnskap

– Man lærer at fysisk aktivitet og kosthold er viktige i forebygging og behandling av sykdommer som hjerte- og karlidelser, men utover det så fyller man ikke temaet så mye med praktisk innhold, forteller professoren.

Det er det Mildestvedt har ønsket å gjøre med det elektive emnet "aktivitet og kosthold er medisin".

Må lære å ta vare på seg selv

På emnet lærer blant annet medisinstudentene i Bergen både hva riktig og godt kosthold er, hvor mye man bør trene og hvordan de som helsepersonell i førstelinjen kan motivere pasientene sine til å ta gode valg for seg selv i hverdagen.

-Hvis folk blir i stand til å ta vare på egen helse, forebygger man veldig mange legebesøk og fremtidige innleggelser. Dette kan samfunnet trenge, med et stadig sterkere press på helsevesenet, sier Mildestvedt til nettstedet.

De fleste ønsker å bli mer aktive

De fleste av de som oppsøker sin fastlege er for lite aktive. 85 prosent vil øke aktivitetsnivået. Blant dem vil over halvparten at fastlegen hjelper dem med å nå målet, avdekket en studie fra det samme universitetet i 2021.

Hele 70 prosent av den generelle befolkningen når ikke helsemyndighetenes mål om fysisk aktivitet.

Les mer på Universitetet i Bergen sine nettsider.


Vi setter pris på å høre fra deg!

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på din tilbakemelding på våre saker. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Du er velkommen til å ta kontakt med oss ved å sende en epost til Fysioterapeuten@fysio.no.Powered by Labrador CMS