Bedre livskvalitet etter fedmekirurgi - også etter ti år

Deltakerne i en studie fra Høgskolen i Sogn og Fjordane hadde signifikant bedre livskvalitet ti år etter at de gjennomgikk en en fedmeoperasjon.

Publisert

Fedmeopererte opplever ofte en "honeymoon-effekt" det første året, på grunn av kraftig vektreduksjon.  For første gang har man nå langtidsresultater over ti år for personer som har gjennomgått operasjonstypen duodenal switch (BPDDS), skriver Dagens Medisin.

– Vi vet at denne effekten flater ut etter hvert, og var spente på hvordan de egentlig har det etter ti år, sier førsteforfatter Anny Aasprang ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Bedre livskvalitet

Studien viser at deltakerne hadde signifikant bedre livskvalitet ti år etter operasjon, enn de hadde før operasjonen.

Før operasjonen vurderte de i snitt sin livskvalitet til 37,8, der snittet i befolkningen ligger på 50. Ti år etter vurderte de livskvaliteten sin til 46.

Selv om de har fått det bedre, ligger de altså fortsatt noe under med snittet.

– Noen sliter med overflødig hud, andre har angst for å legge på seg igjen, og noen kan ha problemer med illeluktende diaré etter operasjonen. Det er ingen enkel løsning å gjennomgå en fedmeoperasjon, sier Aasprang til Dagens Medisin.

Lavere KMI

Pasientene hadde betydelig lavere vekt ti år etter operasjonen enn de hadde i utgangspunktet.

– Før operasjonen hadde pasientene en kroppsmasseindeks på 51,7 i snitt. Ti år etter var KMI på 34,3, forteller Aasprang.

Dette betyr at de fortsatt var overvektige. Aasprang mener at dette likevel må betegnes som en suksess.

De første 50

50 pasienter ved Førde sentralsykehus ble inkludert i studien, som er publisert i Surgery for obesity and related diseases. Dette var de 50 første som ble operert med denne metoden i Norge. Noen av dem falt ut av studieopplegget underveis, slik at 35 av dem gjennomførte ti års oppfølging.

31 av pasientene er fornøyde med behandlingsresultatet, mens fire sier de er usikre på om de er fornøyde med resultatet.

Aasprang påpeker at dette er et stort inngrep. Det er derfor viktig å vite hvordan de som fedmeopereres faktisk får det etterpå, spesielt de som opplever redusert livskvalitet.

Powered by Labrador CMS