Trening reduserer trolig fettvev - også i hjertet

Styrke- og kondisjonstrening kan bidra til å redusere fettvev i hjertet hos personer med overvekt, og dermed forebygge hjerte- og karsykdommer, ifølge en dansk studie.

Publisert Sist oppdatert

Det er med andre ord ikke bare fettvevet rundt magen som kan minskes gjennom trening, skriver fysio.dk, nettstedet til forbundet Danske Fysioterapeuter,

Hva er epikard og perikard?

Epikard, eller epicardium, er det tynne, glatte cellelaget som kler overflaten av hjertet utvendig. Det kler også litt av de tilstøtende delene av hovedpulsåren (aorta), lungepulsåren (arteria pulmonalis) og øvre hulvene (vena cava superior). Ved hjertets basis danner det en omslagsfold og går over på innsiden av hjerteposen (perikard).

Kilde: Store Medisinske Leksikon.

Styrke eller kondisjon

En forskergruppe fra Rigshospitalet i København undersøkte om inaktive personer med overvekt, med for mye abdominalt fettvev, kunne redusere vettvevet i epikardiet og perikardiet (se fakta) gjennom å trene enten styrke eller kondisjon i 45 minutter tre ganger i uka over 12 uker.

I alt 39 deltakere ble inndelt i tre grupper; en for kondisjonstrening, en for styrketrening og en kontrollgruppe som ikke trente i løpet av de 12 ukene. Ifølge fysio.dk er studien den første i sitt slag.

Resultatet

Fettvevet i epikardiet hos dem som trente kondisjon, ble redusert med 32 prosent. I styrketreningsgruppen var reduksjonen på 24 prosent. Begge sammenlignet med gruppen som ikke trente. Men det var bare styrketreningsgruppen som oppnådde å minske fettvevet i perikardiet.

Les mer

Studien er publisert i tidsskriftet JAMA Cardiology
Effect of Aerobic and Resistance Exercise on Cardiac Adipose TissuesSecondary Analyses From a Randomized Clinical Trial, JAMA Cardiol. 2019;4(8):778-787.

Siste utgave av danske Fysioterapeuten (nr. 6) har hjerterehabilitering som faglig tema.

Powered by Labrador CMS