Høy BMI som ung gir økt risiko for hjertesvikt

Overvekt i ung alder gir en langt høyere risiko for hjertesvikt sammenlignet med dem som har holdt seg slanke hele livet. Selv for lett overvektige øker faren med 45 prosent.

Publisert

Det viser en ny studie basert på data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), skriver gemini.no. Studien ble nylig publisert i Journal of Internal Medicine.

Ifølge NTNU-forskerne som står bak studien, kan det være mest risikabelt å gå mye opp og ned i vekt. Det å gå ned i vekt er bra hvis du vil redusere risikoen for hjerteinfarkt. Men du kan likevel ha høyere risiko for andre hjerteproblemer, dersom du legger om livsstilen sent, ifølge Gemini.

60 % innen 2030?

– Hvis dagens trend fortsetter vil 60 prosent av verdens befolkning ha BMI som tilsvarer overvekt eller fedme innen 2030, sier NTNU-professor Imre Janszky ved Institutt for samfunnsmedisin.

– Siden våre resultater tyder på at fedme er en viktig risikofaktor for både hjerteinfarkt og hjertesvikt, vil fedmeepidemien ha stor betydning for omfanget av disse sykdommene, sier Janszky til Gemini.

Gjennomsnittet viktigst

Mellom 1966 og 1969 ble folk i Nord-Trøndelag veid og målt i forbindelse med en masseundersøkelse av tuberkulose. Mer enn 26.000 av de samme personene deltok senere i både den andre og tredje Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag midt på 1980- og 1990-tallet.

Mens den siste målte BMI-verdien var sterkest forbundet med risikoen for å få hjerteinfarkt, var gjennomsnittlig BMI over en tidsperiode på 30 år sterkest forbundet med risikoen for hjertesvikt.

For hjerteinfarkt var derimot den siste BMI-målingen av størst betydning, noe som kan tyde på at det aldri er for seint å gå ned i vekt hvis du vil redusere risikoen for akutt hjerteinfarkt.

Slanking

Forskerne undersøkte også hvordan endring i kroppsvekt over tid hang sammen med framtidig hjertesvikt, og viste at både vektnedgang og vektoppgang var forbundet med økt risiko.

De som hadde stabil vekt på alle tre måletidspunktene hadde lavere risiko enn de som gikk opp eller ned i vekt.

Powered by Labrador CMS