Feilernæring - den nye normalen

Feilernæring er et stort og økende problem i mange land. Det omfatter både underernæring og fedme, ifølge Global Nutrition Report 2016.

Publisert

Ifølge rapporten har 44 prosent av verdens land svært høye nivåer av både underernæring og overvekt/fedme. Dette betyr at en av tre personer lider av feilernæring i en eller annen form. Studien som ligger bak rapporten omfatter 129 land.

- Å være feilernært, er i dag den nye normalen, skriver forfatterne i rapporten.

Forbundet med sult

Tradisjonelt har feilernæring vært forbundet med barn som sulter, med de konsekvensene det har for hemmet vekst og infeksjonssykdommer. Selv om det fortsatt er store problemer på dette området, er det gjort en del framskritt.

Forfatterne legger i stedet vekt på de enorme globale utfordringene med overvekt og fedme. Økningen i antallet sykelig overvektige skjer i hver eneste verdensdel og i nesten alle land.

- Flere hundre millioner mennesker er feilernærte fordi de er overvektige, i tillegg til at de har for mye sukker, salt eller kolesterol i blodet, heter det i rapporten.

Ny definisjon

- Denne studien redefinerer verdens oppfatning av hva det vil si å være feilernært, sier professor Corinna Hawkes, en av forfatterne bak rapporten.

Mange land gjort framskritt for å redusere antallet undervektige barn, men det har skjedd lite når det gjelder overvekt og fedme, og sykdommene som følger med sykelig overvekt.

På verdensbasis er antallet overvektige barn snart høyere enn antallet barn som er undervektige.

Powered by Labrador CMS