Nye tall: Vil at vi skal bevege oss mer
80 prosent av voksne sitter så mye i hverdagen at de bør kompensere med aktivitet som tilsvarer 40 til 45 minutter daglig rask gange, ifølge Helsedirektoratet.
Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Norges Idrettshøyskole viser at 3 av 4 oppfyller minimumsanbefalingen for fysisk aktivitet på 150 minutter per uke – eller drøyt 20 minutter daglig. Men majoriteten av befolkningen sitter i ro så mye at de bør ha "dobbel dose", altså 300 minutter hver uke, for å kompensere for de negative helseeffektene, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.
Speiler utviklingen
– Tallene fra FHI speiler samfunnsutviklingen, og det blir stadig mer opp til hver enkelt å bruke kroppen slik at vi forebygger plager og sykdom, sier Helsedirektør Bjørn Guldvog på direktoratets nettsider.
– Fysisk aktivitet forebygger mer enn 30 sykdommer og kan behandle blant annet høyt blodtrykk og lette depresjoner. Er man sterk og stødig, klarer man seg lenger selv, og kan delta og bidra i aktiviteter man liker.
Alt er bedre enn ingenting
– I målinger som er gjort tidligere, ble bare aktivitet som varte i mer enn 10 minutter i strekk registrert. Da var det langt færre som oppfylte anbefalingen. Nå fanges all aktivitet opp, og forskningen har blitt enda tydeligere på at absolutt alt teller – og det er gode nyheter, sier helsedirektøren.
– Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning. Tar du trappa en etasje, har det betydning. Fysisk aktivitet inkluderer både lett bevegelse i hverdagen, mosjon og trening. En rolig gåtur med hunden, hagearbeid, rask gange eller lek med barna er eksempler på lette aktiviteter som gir helseeffekt. Hvis du kjenner at du blir litt andpusten er helseeffekten enda bedre.
Må ta ansvar
– Vi trenger et felles løft, sier Guldvog.
– Når 80 prosent sitter for mye, sier
det seg selv at vi ikke kommer i mål alene ved å oppfordre folk til å være mer
aktive på fritiden. Her må alle strukturene vi omgir oss med ta sin del av
ansvaret for å gjøre fysisk aktivitet til en del av folks hverdag.