– Det er mindre ressurskrevende å forebygge enn å reparere, sier forbundsleder Gerty Lund.

Lund: Fremtidens pleiebehov trenger ikke å bli så stort

Større satsing på fysioterapi og helsefremmende arbeid kan redusere det fremtidige pleiebehovet, mener forbundslederen i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).

Publisert

Langt færre svensker søker jobb i Norge nå enn før pandemien. Det går blant annet utover sykehusene, melder Halden Arbeiderblad.

Tidlig innsats

I takt med en aldrende befolkning vil behovet for sykepleiere vokse i fremtiden. Men trenger pleiebehovet å bli eksponentielt større også? Nei, mener forbundsleder Gerty Lund i NFF.

– Ved tidlig innsats for å bedre og opprettholde de eldres funksjonsnivå vil de kunne være selvhjulpne og klare seg selv hjemme lengre – til beste for seg selv og samfunnet, sier Lund.

I et leserinnlegg i Halden Arbeiderblad oppfordrer hun kommunen til å investere mer i det helsefremmende arbeidet. Og her kommer fysioterapeuter og ergoterapeuter inn i bildet, mener forbundslederen.

– Mindre ressurskrevende å forebygge

Ifølge NFF koster en fysioterapeut cirka 450.000 kroner i året, mens en sykehjemsplass ifølge flere kilder koster i underkant av en million kroner i året.

– Det holder at fysioterapeuten hindrer behov for en sykehjemsplass, så har kommunen allerede tjent inn kostnaden for fysioterapeuten, sier forbundsleder Lund.

Og legger til:

– Det vil alltid være behov for sykepleiere, men med en dreining i tiltakene og ved å benytte kompetansen som fysioterapeutene kan tilby, kan kommunen redusere den forventede økningen i sykepleiermangelen, da pleiebehovet ikke blir så stort. Det er enklere og mindre ressurskrevende å forebygge enn å reparere.

Powered by Labrador CMS