Knallhard intervalltrening mot celleforfall

Ny forskning viser at hard intervalltrening kan bremse forfallet i cellenes evne til å produsere energi.

Publisert Sist oppdatert

Mitokondriene står for cellenes energiproduksjon, og effekten av disse reduseres med alderen. Forskere ved Mayo-klinikken i Minnesota i USA har sett på hva som skjer med mitokondriene når man trener styrke, intervaller og en kombinasjon av disse treningsformene, ifølge forskning.no.

Best resultat med intervall

Forskerne tok muskelprøver av deltakerne i studien i forbindelse med treningsøktene, og disse viste at cellene produserte proteiner som mitokondriene kunne omdanne til energi. Størst utslag ga intervalltrening.

I gruppen med deltakere mellom 65 og 80 år økte kapasiteten med 69 prosent etter en periode med hard intervalltrening. Tilsvarende tall for gruppen 18-30 år var 49 prosent.

Forskerne var egentlig ikke ute etter å finne ut av hvilken treningsform som var «best». Det viktigste var å studere på nært hold hva som skjer i cellene under trening.

Tilpasset trening

Økt kunnskap om hvordan cellene fungerer kan på sikt føre til bedre tilpasset trening for den enkelte.

– Vi som forsker på dette, ønsker å definere hvilken type trening som virker best for hver enkelt person, og materialet fra denne studien er et viktig bidrag til den oppgaven, sier NTNU-forsker Jose Bianco Moreira.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS