Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Like gode idrettsprestasjoner etter fødsel

En IOC-initiert studie viser at kvinner kan prestere like godt i enkelte idretter etter fødsel.

Publisert Sist oppdatert

Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) har gitt et ekspertutvalg i oppgave å gjennomgå litteratur om fysisk aktivitet og trening under svangerskapet og etter fødselen. Det er rektor og professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole som har ledet arbeidet, og studien viser at kvinner kan oppnå vel så gode resultater i enkelte idretter også etter fødsel, ifølge nhi.no.

Kan være positivt for karrieren

Studien viser at graviditet kan gi positiv effekt på idrettskarrieren. Dersom den gravide klarer å holde et moderat aktivitetsnivå kan formen bli bedre som følge av fordelaktige fysiologiske endringer, spesielt innen hjerte og kretsløp.

- Dette er selvsagt avhengig av at det er et svangerskap uten komplikasjoner. Vi ser en økning i sirkulatorisk kapasitet (hjerte-kretsløp) i tidlig fase av svangerskapet som kan være gunstig i forhold til utholdenhetsidretter, sier Kari Bø til nhi.no.

Avhengig av idrett

Individuelle forskjeller, og hvilken idrett det er snakk om, spiller inn på hvor høyt aktivitetsnivå den gravide kan holde.

Ifølge Bø kan gravide allikevel vedlikeholde formen ved å trene utholdenhet, styrke, bevegelighet, og ved å utføre enkle teknikkøvelser.

- Vi anbefaler utholdenhetstrening med moderat intensitet 3-4 ganger per uke og styrketrening av de største muskelgruppene 2-3 ganger per uke. Dette er det samme for gravide og for folk flest. Godt trente idrettsutøvere kan selvfølgelig ta i relativt mer enn andre som er mindre trent, sier Bø.

Powered by Labrador CMS