Stillesittende arbeid - mindre variasjon i hjerterytme

Stillesittende arbeid kan påvirke variasjonen i hjerterytmen når du sover. Det kan utgjøre en helserisiko.

Publisert

Dette kommer fram i en ny dansk studie som har sett på sammenhengen mellom stillesittende arbeid og variasjon i hjerterytme om natten. Det kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom, og dermed også økt risiko for tidlig død, ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark. 

Stillesitting og hjerterytme

138 personer med arbeid innen rengjøring, industri og transport deltok i studien. Gjennomsnittsalderen var 45,5 år, og deltakerne ble målt på stillesitting og variasjon i hjerterytme over fire dager.

Studien viste at mye stillesitting i løpet av dagen kan føre til mindre variasjon i hjerterytmen i løpet av natten. Stillesitting på fritiden så derimot ikke ut til å innvirke på hjerterytmen om natten.

Lav variasjon - økt risiko              

- Resultatet tyder på at stillesittende arbeid kan ha en negativ innvirkning på nervesystemets regulering av hjertet. Stor variasjon i hjerterytmen er bra, mens liten lav variasjon har vist seg å øke risikoen for hjerte- og karsykdom og tidlig død, forklarer professor Andreas Holtermann til arbejdsmiljoforskning.dk.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS