Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Skal ha klart å reversere lammelse

Polske kirurger hevder de har klart å reversere lammelse ved å transplantere celler fra nesen. Nå etterlyser de to nye pasienter for å prøve ut tilsvarende behandling.

Publisert Sist oppdatert

Mannen som skal ha fått førligheten tilbake med denne metoden er Darek Fidyka, som ble lam fra brystet og ned etter et knivangrep i 2010. Metoden kirurgene benyttet var å transplantere celler fra nesen til å reparere ryggraden, ifølge bbc.com.

Ønsker nye pasienter

Gradvis har Fidyka fått igjen følelsen og muskelkontrollen under skadestedet, og det kirurgiske teamet er nå på jakt etter to nye pasienter som de ønsker å tilby tilsvarende behandling. Kriteriet for å bli vurdert for operasjon er at ryggraden er fullstendig kuttet, slik den kan bli etter eksempelvis et knivangrep.

- Dersom det lar seg gjøre å skape forbindelse mellom de to delene av ryggraden, er det ingen tvil om at vår teknikk vil fungere, og det vil være historisk. Dersom vi lykkes har vi funnet en kur for lammelse, sier doktor Pawel Tabakow som leder programmet til BBC.

Gratis behandling

Prosjektet lanserte i går, 8. mars, en egen hjemmeside hvor man kan søke om å bli vurdert for opptak. Pasienter fra hele verden kan søke, og behandlingen vil være gratis for de som plukkes ut. Forutsetningen er at man ikke har førlighet eller muskelkontroll under skadestedet, og man må være villig til å oppholde seg tre år i Polen.

Pasientene vil få omfattende fysikalsk behandling før, og spesielt etter transplantasjonen.

Trenger flere resultater

De kommende forsøkene på nye pasienter vil være av avgjørende betydning for å kunne påvise at pasientens egne celler kan benyttes til å sammenkoble ryggraden på ny.

Det understrekes også at pasientene som velges ut må vise enorm viljestyrke og beslutsomhet for å få full nytte av behandlingen.

Les mer her

Powered by Labrador CMS