- Russland som Norge for 50 år siden

Et stort forskerteam skal nå samarbeide om å studere folkehelsa i Russland. Forekomsten av hjertesykdom blant unge russiske menn er alarmerende. Tromsøundersøkelsen spiller et viktig rolle i prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

For 50 år siden var det et kjent problem at relativt unge mannfolk i Nord-Norge døde av hjerteinfarkt. Dette var hovedårsaken til at den store helseundersøkelsen, Tromsøundersøkelsen, startet opp ved Universitetet i Tromsø på 70-tallet, opplyser uit.no.

I dag er det sjelden at nordmenn under 50 år rammes av hjerteinfarkt, men slik er det ikke i Russland. Antallet dødelige hjerteinfarkt i Norge er halvert de siste femten årene. Levealderen i Arkhangelsk ligger på rundt 60 år for menn og litt høyere for kvinner.

Mest hjerteinfarkt i verden

– Man kan si at Russland er slik Norge var for 50 år siden. De har verdens høyeste forekomst av hjerteinfarkt, og de aller fleste menn røyker, sier professor Henrik Schirmer ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges Arktiske universitet.

Nå blir en stor helseundersøkelse i Arkhangelsk og Novosibirsk satt i gang, ledet av professor David Leon ved London School of Hygiene and Tropical Medicine. Målet er å få 7.000 russere til å delta.

Professor Henrik Schirmer og andre forskere fra Tromsø har bidratt til utforming av prosjektet, og sikret mulighet for sammenligning av data med Tromsøundersøkelsen.

16-25 liter per år

Professor Odd Nilssen ved UiT er ikke i tvil om at russerne ville levd lengre dersom de la flaska på hylla. Han har forsket i Russland i 25 år, og har blant annet sett på alkoholkonsumet til folk i Arkhangelsk.

- Studiene våre viser at de drikker cirka 16 liter ren sprit i året, men jeg tipper konsumet er mye høyere. Den offisielle statistikken til Verdens helseorganisasjon (WHO) angir 10,5 liter, men en russisk kollega mener det ligger rundt 25 liter per person per år. Det er mye, sa Nilssen til uit.no i 2014

Gunstigere på andre områder

Men ifølge Odd Nilssen burde ikke beboerne i Arkhangelskområdet være mer utsatt for hjerte- og karsykdommer enn folk i vesten.

- Snarere tvert imot, for de kommer mer gunstig ut både med hensyn til blodtrykk, fettstoffer i blodet, fysisk aktivitet, vekt og genetikk. De eneste kategoriene hvor russerne kommer dårligere ut enn andre, er alkoholkonsum og røyk, fortalte Nilssen.

Powered by Labrador CMS