- Et verdig liv for «hverdagspasientene»

- Alle kan trenge rehabilitering i løpet av livet og mange etterspør det, men blant politikere og helseadministrasjon synes rehabilitering fortsatt å komme langt ned på prioriteringslisten, skriver NFFs leder Fred Hatlebrekke i et blogginnlegg på dagensmedisin.no.

Publisert Sist oppdatert

Hatlebrekke understreker i innlegget til at innbyggerne har en lovfestet rett til forsvarlig hjelp når de trenger det. Gjennom en koordinerende enhet skal kommunen ivareta innbyggernes behov for rehabilitering. Enheten skal være lett tilgjengelig, den skal tilby koordinator og individuell plan til dem som trenger det.

- Dette har vi hørt før

- Men hva er verdien av lovhjemling når eksempelvis velfungerende rehabiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten bygges ned, uten at tilsvarende tilbud i kommunene bygges opp? Ventelistene til for eksempel fysioterapi er så lange at tilbudet reelt sett ikke finnes, skriver han.

- Riktignok er rehabilitering satt på den politiske dagsordenen, og en opptrappingsplan inngår i regjeringens manifest, men dette har vi hørt før. Nå venter både vi og pasientene på synlige resultater gjennom etablering av langt flere rehabiliteringsplasser i kommune- og spesialisthelsetjenesten, skriver leder i Norsk Fysioterapeutforbund.

- Uspennende?

Avslutningsvis stiller Hatlebrekke spørsmål om hvorfor rehabilitering tilsynelatende er så «uspennende»?  

- Ett av svarene kan være at det ikke er snakk om «liv-og-død»-problematikk. Både politikerne og helseprofesjonene må likevel gå sammen for å gi disse «hverdagspasientene» et verdig liv, understreker han.

Les hele blogginnlegget på www.dagensmedisin.no

Powered by Labrador CMS