- Viktige tjenester for kronisk syke blir svekket

Det er sterke reaksjoner fra flere organisasjoner på at sykdomslisten for gratis fysioterapi forsvant i budsjettforliket mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens forslag om å fjerne listen ble stående, til tross for at både Kristelig Folkeparti og Venstre i sine alternative budsjetter gikk inn for å beholde ordningen. Det samme ønsket opposisjonen på Stortinget. Men sykdomslisten forsvant i forliket om klima og bilavgifter.

- Dette er et svik mot kronisk syke mennesker, sier generalsekretær Lily Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). 

Revidert nasjonalbudsjett

- Dette medfører en kraftig svekkelse av viktige tjenester for kronikere. Konsekvensen blir at egenandelen øker kraftig, noe som går hardt utover personer med mindre god økonomi. I verste fall kan det gå hardt utover folks helse, mener Elvestad.

En opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering ligger også i statsbudsjettet, en satsing som har vært varslet i lengre tid.

- Opptrappingsplanen skulle sette kommunene i stand til å yte mer på disse feltene, men det vil ikke være mulig med den svake satsingen det legges opp til i budsjettet. Vi mener at samarbeidspartiene må løfte både diagnoselisten og opptrappingsplanen i helse- og omsorgskomiteen, og sørge for en kvalitetsmessig bedre plan i revidert nasjonalbudsjett. Helsetilbudet til kronikere må sikres, sier Elvestad.

- Forstår skuffelsen

Olaug Bollestad, nestleder i KrF og medlem i Stortingets helse- og omsorgskomite, skrev i en twitter-melding mandag ettermiddag at hun forstår organisasjonenes skuffelse over budsjettforliket.

Det skriver bladet Handikapnytt, som har en bred dekning av statsbudsjettet og konsekvensene av å fjerne sykdomslisten.

­– For KrF er dette krevende. Vi vil prøve å finne løsninger i fagkomiteen. Vi klarte det dessverre ikke i finanskomiteen, skrev Bollestad i en twitter-diskusjon med Synne Lerhol, som er generalsekretær i Unge Funksjonshemmede.

Kjære Bent Høie

Norges Handikapforbunds Ungdom har bedt helseministeren vippse over pengene de mangler for å betale egenandel for fysioterapi, ifølge Handikapnytt:

 «Kjære Bent Høie. Jeg har ikke råd til å betale 1.990 kroner i januar for fysioterapien jeg trenger for å fungere i hverdagen. Siden du åpenbart ikke ser dette som et problem, lurer jeg på om du kan vippse over de 1.990 kronene, sånn at jeg kan betale både husleie og fysioterapi i januar? Vennlig hilsen NHFU.»

175 millioner mindre til kommunene

Leder i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), Fred Hatlebrekke, mener det er pasientene og fysioterapitjenesten i kommunene som betaler prisen for forliket om statsbudsjettet.
NFF viser til at det i budsjettet ligger en reduksjon i kommunenes rammetilskudd på 175 millioner kroner. Inntektstapet skulle kompenseres ved at kommunene tar egenandeler fra pasienter som får fysioterapi. Hatlebrekke er sterkt bekymret for hva dette vil ha å si for fysioterapitjenesten, og kommunenes evne til å bidra i opptrappingsplanen for rehabilitering og habilitering.

– Vi har fått høre fra mange kommuner at de ikke vil klare å kompensere inntektstapet gjennom egenandeler alene, og derfor ser seg nødt til å kutte i fysioterapitjenesten neste år. Tilbudet til befolkningen innenfor kommunal fysioterapi blir dermed ikke bare dyrere, men også svakere. Dette er svært alvorlig, og undergraver det rehabiliteringsløftet som opptrappingsplanen skulle gi, mener forbundslederen.

Powered by Labrador CMS