Lilly Ann Elvestad. Foto: FFO
Lilly Ann Elvestad. Foto: FFO

Kronikerne betaler dyrt

Kampen om neste års statsbudsjett har spilt diagnoselisten ut over sidelinjen, noe som vil koste kronikerne dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Budsjettkampen har i hovedsak stått om miljøsatsing og grønt skifte, mens forslaget om å fjerne diagnoselisten, som både Krf og Venstre var imot, skled ubemerket igjennom.

«Budsjettforliket mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre om statsbudsjettet for 2017 er et svik mot kronisk syke mennesker», skriver Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) på sin nettside.

Uttalelsen er del av et opprop signert Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen, MS-forbundet og Norges Parkinsonforbund i tillegg til FFO. 

Skuffet

FFO uttrykker skuffelse over at sykdomslisten knyttet til gratis fysioterapi ikke ble prioritert i budsjettforhandlingene.

- Dette medfører en kraftig svekkelse av viktige tjenester for kronikere. Konsekvensen blir at egenandelen øker kraftig, noe som går hardt utover personer med mindre god økonomi. I verste fall kan det gå hardt utover folks helse, sier generalsekretær i FFO, Lilly Ann Elvestad.

Krf og Venstre hadde opposisjonen på Stortinget med seg når de ønsket å bevare sykdomslisten.

Svak opptrappingsplan

FFO mener samtidig regjeringen har levert en svak opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering i det samme statsbudsjettet.

- Vi mener at samarbeidspartiene må løfte både diagnoselisten og opptrappingsplanen i helse- og omsorgskomiteen, og sørge for en kvalitetsmessig bedre plan i revidert nasjonalbudsjett. Helsetilbudet til kronikere må sikres, sier Elvestad.

Organisasjonen mener de opptrappingsplanen og fjerning av sykdomslisten til sammen utgjør en forverring og nedtrapping av helsetilbudet.

FFO har med seg Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen, MS-forbundet og Norges Parkinsonforbund. 

Powered by Labrador CMS