Nytt prosjekt skal bruke en maskinlæringsmetode innen KI som gjør om store mengder tekst til data.

Skal analysere pasientjournaler ved hjelp av kunstig intelligens

Fysiofondet har innvilget stipend til et forskningsprosjekt der kunstig intelligens (KI) skal trekke ut og analysere data fra pasientjournaler i helprivat praksis.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet skal bruke en maskinlæringsmetode innen KI som gjør om store mengder tekst til data. I første omgang skal metoden testes ut på pasientjournaler i helprivat praksis, skriver Fysiofondet på sine nettsider.

- Vi har lite kunnskap om eventuelle forskjeller mellom pasienter som oppsøker privat helsetjeneste og de som oppsøker offentlig helsetjeneste. Slik kunnskap vil informere myndighetene om hvilke fysioterapitjenester det er behov for i Norge, sier prosjektleder Britt Elin Øiestad, professor ved Fakultet for helsevitenskap, OsloMet – storbyuniversitetet.

Professor ved OsloMet, Britt Elin Øiestad.

Begynner i det små

Målet med prosjektet er å bruke maskinlæringsmetoder til å effektivt trekke ut tall og tekst fra pasientjournaler. Teksten vil bli konvertert til et forskningsdatasett som kan beskrive pasientgrunnlaget og sammenligne pasienter som bruker helprivate fysioterapitjenester med pasienter som bruker offentlige fysioterapitjenester.

- Det vi først og fremst er ute etter, er å finne frem til en god metode ved hjelp av KI og deretter analyserer forskjeller på et lite utvalg av pasienter. I fremtiden vil vi forhåpentligvis kunne teste ut metoden på mye større mengder journaldata, sier Øiestad.

Prosjektet administreres og gjennomføres fra forskningsgruppene Muskelskjeletthelse ved Institutt for rehabiliteringsvitenskap og helseteknologi og Senter For Intelligent Muskelskjeletthelse (CIM) ved OsloMet i samarbeid med Volvat Nimi i Oslo. Volvat Nimi har per dags dato 14 helprivate fysioterapeuter som gir grunnlag for å hente ut data. 

 

 

Powered by Labrador CMS