Leder i fysiofondet, Eilin Ekeland mener det ikke var faglig grunnlag for å avslå søknaden fra PFF. Foto: Fysioterapeuten

PFF fikk 3.2 millioner til etterutdanning med blant annet injeksjonskurs

Fysiofondet har gitt tilsammen 3.2 millioner kroner til PFF til en kursrekke hvor injeksjonskurs var ett av tilsammen 11 kurs.

Publisert

- Søknaden var vanskelig å vurdere, men det var ikke grunnlag for å avslå, sier leder i Fysiofondet Eilin Ekeland.

Hun viser til at Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) fikk penger til etterutdanning utfra en plan om ultralyd, og at de i etterkant også har søkt om penger til injeksjonskurs.

Helsetilsynet har gitt en advarsel til to fysioterapeuter som har injisert kortison til en rekke av sine pasienter. I tillegg har to fysioterapeuter i Oslo og Viken blitt dømt for brudd på helsepersonelloven av Fylkesmannen for å foreta PRP-behandlinger.

Les saken her

- Vi har forstått at det er uenighet om hvorvidt fysioterapeuter skal sette injeksjoner. Men hvis fysioterapeuter først gjør det, er det viktig at Fysiofondet bidrar til at et gjøres faglig forsvarlig, sier Ekeland.

Kunnskapsbasert praksis
Hun mener Fysiofondet – ved å gi PFF midlene til kurs - stimulerer til kunnskapsbasert praksis. Samtidig mener hun det ikke betyr at Fysiofondet aktivt støtter at fysioterapeuter skal sette injeksjoner.

Ekeland er heller ikke enig med dem som mener fysioterapeuters fokus på injeksjoner, samtidig reduserer fokuset på aktiv behandling.

- Fysioterapeuter har mye i verktøykassa si, og jeg har tillitt til at de til enhver tid bruker det som er best egnet og mest formålstjenlig. Jeg er ikke redd for at de som også setter injeksjoner, glemmer at de skal ha en aktiv tilnærming til ulike plager og lidelser, sier Ekeland.

Tillit til PFF og kursene
I november reiser 10-20 fysioterapeuter til London for å trene seg på kadavre. Kurset er støttet av penger fra Fysiofondet.

- Jeg har tillit til at PFF benytter midlene rett og at kursene holdes etter gjeldende retningslinjer med godt faglig innhold, sier Ekeland.

Fysiofondet opplyser også at kurset PFF har søkt og fått penger til, gjennomgikk en ekstra fagfellevurdering før godkjennelse.

Fysioterapeut Håvard Moksnes mener fysioterapeuter bør overlate til legene å sette injeksjoner. I tillegg mener han det finnes forskning som neppe underbygger at injeksjoner bør erstatte aktiv behandling.

Du kan lese mer om Moksnes vurderinger på våre nettsider mandag 29. juni.

 
Powered by Labrador CMS