Millioner på millioner med sykdomsår på grunn av vonde rygger.

619 millioner mennesker med korsryggsmerter i 2020

I 2050 kan tallet være godt over 800 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Korsryggsmerter er dermed den viktigste verdensomspennende årsaken til funksjonsnedsettelser.

Overvekt, røyking, tungt, repeterende arbeid og stillesitting er blant risikofaktorene for å utvikle korsryggsmerter. I tillegg vet man at forekomsten øker med alderen. Dette melder forskning.no.

Flere eldre – flere med ryggplager

I en verden der vi blir stadig flere eldre, advarer forskere bak en ny systematisk analyse publisert i The Lancet om at vi fremover kan bli langt flere med denne typen smerter.

– I de fleste land mangler retningslinjer med spesifikke anbefalinger om hvordan man kan ta vare på en eldre person med korsryggsmerter, sa nylig Manuela Ferreira til tidsskriftet The Lancet. Hun er en av forskerne bak studien.

Og oppfordrer samtidig beslutningstakere og helsepersonell verden over til å jobbe med opplysningsarbeid for å forebygge denne typen smerter.

Afrika og Asia

Innen år 2050 kan antallet med korsryggsmerter ifølge studien presentert i The Lancet ha økt med 36 prosent, noe som vil si 840 millioner mennesker. Økningen ser ut til å bli størst i Afrika og Asia.

Den systematiske analysen av the Global Burden of Disease Study 2021 ble publisert i The Lancet i mai. I artikkelen uttrykker forfatterne blant annet et sterkt behov for forskning og overvåkning av data fordelt på land for å følge utviklingen videre så nøyaktig som mulig.

Powered by Labrador CMS