Håkon Snorressønn Wæhler ble kåret til turneringens beste spiller sist Medigames ble arrangert, her med ball i finalen mot Kasakhstan i 2019.

Fysioterapeut Håkon (26) er Helselandslagets Haaland: – Trives godt med litt press

Fysioterapeut og fotballspiller Håkon Snorressønn Wæhler har spilt mot klubben han jobber for. Nå skal han drive motstandernes forsvar til vanvidd i «Helse-OL».

Publisert

I juli er det klart for The World Medicine & Health Games, forkortet Medigames, på Algarve-kysten i Portugal. Mesterskapet er et slags OL for helsepersonell.

I år møtes over 1200 deltakere fra hele verden for å konkurrere i 25 idretter. I den gjeveste sporten – fotball – stiller Norge med et heltent og revansjesugent lag. Forrige gang Medigames ble arrangert, i 2019 i Montenegro, ble det nemlig tap mot Kasakhstan i finalen i sjuerfotball.

Den gang scoret fysioterapeut Håkon Snorressønn Wæhler hattrick i både sjuer- og elleverturneringen. Han ble også kåret til turneringens beste spiller.

Seks mål på sju kamper

Nå ser Wæhler frem mot nye «landskamper».

– Mange av lagene tar bedriftsfotballen veldig seriøst og trener jevnlig sammen, så det blir helt sikkert tøffe kamper. Men vi har flere gode spillere som holder et bra nivå, så vi bør kunne bite godt fra oss, sier han.

Håkon Snorressønn Wæhler på jobb som fysioterapeut for Fredrikstad FK.

Ved siden av å jobbe som fysioterapeut for Fredrikstad FK i Obos-ligaen spiller Wæhler for Kråkerøy IL i 4. divisjon. På klubblaget har 26-åringen, som for det meste spiller indreløper eller 10-er, puttet seks mål på sju kamper til nå i serien.

Omtrent samme scoringsform som Erling Braut Haaland.

– Jeg kan nok ikke skryte på meg å være noen Haaland, men jeg håper i hvert fall å kunne bidra med samme målsnitt som han gjør på landslaget om dagen. Jeg trives godt med litt press på å skulle levere målpoeng, så det er bare hyggelig at jeg selges inn på den måten, sier Wæhler.

Spilte mot egen arbeidsgiver

Under NM i fotball i fjor havnet fysioterapeuten i en spesiell situasjon. Wæhlers arbeidsgiver, Fredrikstad, trakk nabo Kråkerøy som cupmostander. Dermed måtte Snorressønn Wæhler til pers mot egen arbeidsgiver på banen. Nabooppgjøret endte med 3-0-seier til Fredrikstad.

– Det var selvfølgelig litt spesielt å skulle spille mot laget jeg jobber for.

– Holdt du igjen i duellene for ikke å lage merarbeid for deg selv senere?

– Spillestilen min er ganske aggressiv til vanlig, men jeg følte ikke jeg holdt igjen så mye. Litt redusert ble det naturlig nok, men tror ikke det var merkbart for dem som så kampen. Det var faktisk jeg som endte opp med en liten skade etter en lårhøne fra keeperen, men bedre det enn andre veien, humrer Wæhler.

Håkon Snorressønn Wæhler henholdsvis med flagget på brystet for Norge og i kamp for Kråkerøy, klubben han spiller for, mot Fredrikstad FK, klubben han jobber for. Snorressønn Wæhler er spilleren med nummer 8 på ryggen.

Snart er det altså Medigames som gjelder. Det norske helselandslaget i fotball består av spillere fra Kirkenes til Kristiansand, og de er cirka halvparten fysioterapeuter og leger. I tillegg er det en ergoterapeut og ortopedingeniør i troppen. Håkon Snorressønn Wæhler beskrives som en sentral brikke i en sterk tropp.

– Håkon forventes å være i toppform i Algarve. Under Medigames i 2019 drev han motstandernes forsvar til vanvidd, forteller Øystein Østergren, lagleder for det norske helselandslaget.

I årets turnering skal gutta møte blant annet Brasil, Columbia , Spania og Polen.

– Bare gull er godt nok for meg

I flybagasjen til Portugal har troppen på 15 med seg en ekstra motivasjon: A-landslagets gamle draktsett.

– Vi håper at ånden i de gamle draktene skal bidra til maksimal glød og innsatsvilje blant våre spillere, sier lagleder Østergren.

Lagets største stjerne har høye ambisjoner foran turneringen.

– Etter å ha tapt finalen på straffer i fjor er egentlig bare gull godt nok for meg, men vi får si oss greit fornøyd hvis vi tar en medalje, sier Håkon Snorressønn Wæhler.

Powered by Labrador CMS