Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Helsepersonell skal ha AstraZeneca-vaksinen

Folkehelseinstituttet ber norske kommuner vaksinere helsepersonell utelukkende med AstraZeneca-vaksinen. Vaksinering starter i uke 8.

Publisert

Det går frem av en artikkel på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet.

Koronavaksinen fra AstraZeneca anbefales til personer under 65 år uten særlig høy risiko for alvorlig sykdom og til helsepersonell.

– Dosene med AstraZeneca-vaksine som en rekke kommuner får tilsendt i uke 8, skal tilbys helsepersonell – selv om det betyr at helsepersonell får mer enn 20 prosent av totalt antall nye doser til kommunen, slik ordningen er ellers. Det sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

Han opplyser at Folkehelseinstituttet snarlig kommer med en plan for når innbyggere under 65 år skal bli tilbudt AstraZeneca-vaksinen.

Prioritert helsepersonell som er 65 år eller eldre, eller som har en underliggende sykdom, skal få mRNA-vaksine fra Pfizer. Det betyr at kommuner som ikke får AstraZeneca-vaksiner i denne omgang skal vente med å vaksinere helsepersonell som er under 65 år, til de får AstraZeneca-doser til sin kommune.

Pakningsstørrelse gir distribusjonsutfordringer

AstraZeneca-vaksinen kommer i minstepakninger på 100 doser. I følge FHI, innebærer det at distribusjonen må skje i puljer for å få en jevn fordeling mellom små, mellomstore og større kommuner.

Bukholm påpeker at pakningsstørrelsen gir noen utfordringer som det er tatt høyde for i distribusjonsplanen til kommunene. For å sikre en jevn fordeling av koronavaksinen fra AstraZeneca, vil større kommuner få leveranse av denne vaksinen i uke 7 og 8, mens små og noen mellomstore kommuner må vente.

Det jobbes med en langsiktig leveringsplan for AstraZeneca-vaksinen. Planen vil bli publisert så snart den foreligger.

Vaksinen gis med 9–12 ukers intervall

Vaksinen gis i to doser med anbefalt intervall på 9–12 uker, og bør ikke overskride 12 uker.

FHI opplyser også at det er kommunene som har ansvaret for at helsepersonell får vaksine, og at det ansvaret har de uavhengig av om fysioterapeuten eller legen er fast ansatt i kommunen, er ansatt av fylket eller har driftsavtale med kommunen.

Unntaket er helsepersonell i et helseforetak, eller som har driftsavtale med et helseforetak.

Powered by Labrador CMS