PhD og fysioterapeut Ingeborg H. Brækken leder faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund.

Kvinnehelse-fysioterapeuter krever bedre barselomsorg – demonstrerer foran Stortinget

NFFs faggruppe for kvinnehelse demonstrerer onsdag foran Stortinget med krav om bedre barselomsorg. KrF ønsker at alle nybakte mødre skal få én time hos fysioterapeut etter fødsel.

Publisert

Demonstrasjonen foran Stortinget er initiert av Barselopprøret og har blant annet som mål at nybakte mødre skal få bedre oppfølging av fysisk og psykisk helse.

– I dag opplever et stort flertall av nybakte mødre at de ikke får den hjelpen og rådene de trenger etter fødsel. Spesielt er tilgangen på fysioterapi og fysioterapeuter mangelfull. Det må vi gjøre noe med, sier Ingeborg H. Brækken, leder av faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund, i en artikkel på NFFs nettsider.

– Mye som mangler

Brækken ber alle som mener fysioterapi for mødre er viktig, stille foran Stortinget klokken 17.00 onsdag 27. april.

– Det er mye som mangler i barselomsorgen. Blant annet har kvinner rett på hjemmebesøk av jordmor, men tall viser at kun fire av ti får det. Kvinner har også rett til etterkontroll – den såkalte seksukers-kontrollen. Den må ha høy kvalitet, og her bør vi som fysioterapeuter være selvsagte rådgivere og helsepersonell, sier Brækken.

– Kan forebygges

Brækken sier en rekke kvinner sliter med redusert livskvalitet på grunn av plager som inkontinens og smerter i bekkenledd eller bekkenbunn, spesielt etter å ha født.

– Dette er plager som i stor grad kan forebygges. I tillegg trenger vi å forhindre at nybakte mødre – nærmest i ren desperasjon – søker til ukvalifiserte som står i kø for å gi mødrene bistand. Bistand som ofte ikke er i tråd verken med forskning eller anbefalinger, sier Brækken.

KrF vil ha bedre oppfølging

28. april behandler Stortinget et forslag fra KrF om bedre oppfølging i forbindelse med fødsel. Der krever partiet blant annet én time hos fysioterapeut etter fødsel for alle nybakte mødre. I tillegg ønsker KrF at regjeringen oppretter et nasjonalt kompetansesenter for fødsels- og barselomsorg, blant annet for å forebygge fødselsskader.

– Vi håper selvsagt forslaget får flertall. Det ville vært et viktig steg i riktig retning, sier Brækken.

Powered by Labrador CMS