Jakob Larsen jobber med det norske brytelandslaget.
Jakob Larsen jobber med det norske brytelandslaget.

Jakob Larsen jobber med brytelandslaget

- Neppe en jobb for deg med kjæreste

Siden 2019 har Jakob Larsen Jørgenvåg jobbet som fysioterapeut for det norske brytelandslaget. I Norge er arbeidsstedet på Lambertseter, men det er verdens olympiske treningssentre som i all hovedsak er Jørgenvågs arbeidsplass. Her forteller han om sin hverdag.

Store deler av året befinner vi oss i et annet land enn Norge. Treningene og behandlingene foregår i olympiske treningssentre i USA, Russland, Kazakhstan, Polen, Tyskland, Kroatia, Ungarn, Østerrike, Kroatia, Bulgaria og Sverige.

Jeg har en enorm interesse for - og vilje - til å jobbe med idrettsfysioterapi. Bacheloren min ble bygget opp av kvalitative intervju med trenere, fysioterapeuter og brytere som var på elitenivå, og etter det fikk jeg tilbud om å jobbe med damelandslaget.

Nå jobber jeg i all hovedsak med herrelandslaget. I bacheloroppgaven ble jeg oppmerksom på at det er en del skader i idretten og at utøverne håndterer disse svært forskjellig. I tillegg ble jeg fascinert av hele idretten fordi det er, etter min mening, verdens hardeste idrett, både psykisk og fysisk. Med dette kommer behov for støttepersonell som fysioterapeuter, og det er godt å føle at jeg har en viktig rolle i å få utøverne til å prestere og ha det bra. 

Det er ingen fasitsvar på hva som er en typisk dag på jobben. Likevel handler det mye om å følge opp livssituasjonen, skader eller sykdommer utøverne har. I tillegg er jeg til stede under treningene.

Jeg møter alltid en halvtime før. De som har behov, får hjelp med tejping eller lignende. På treninger står jeg alltid klar med akutt førstehjelp, og må eksempelvis tejpe kutt, stoppe blødninger, eller utbedre tidligere tejping som er revet av.

Jakob Larsen bruker mye tid i haller.
Jakob Larsen bruker mye tid i haller.

Lange dager

Når vi er i Oslo, jobber jeg i hovedsak fra klokken 8:30-16:00. Når vi er på samlinger i utlandet, kan det bli veldig lange dager, og jeg er ofte på jobb fra klokken sju om morgenen til ti om kvelden. Da jobber jeg når utøverne konkurrerer, trener eller når det oppstår skader eller annet som krever behandlinger.

Det oppstår ofte nye caser, problemer og utfordringer jeg ikke kjenner til eller har lært så mye om på selve fysioterapeututdanningen. Det er blant annet mye problemer med hudsykdommer, utslett (herpes, ringorm, virusvorter o.l) blant bryterne. De sliter ofte også med skuldre og fingre som går ut av ledd, forstuinger og stressfrakturer. I tillegg er det utfordrende å få et helt team til å fungere sammen, i en individuell idrett.

Når er nok nok?

Utøverne presses til det ytterste for å prestere på internasjonalt nivå. Det er ekstremt vanskelig å vite når nok er nok, om de har nok trening “i banken” til å oppnå ønskede resultater samt tåle belastningen. Det er nærmest umulig i toppidrett å unngå skader helt, og det er avgjørende at jeg har et tett samarbeid med trenere og utøvere. Som fagperson og fysioterapeut er det viktig at jeg sier og gjør mitt for å holde skadene i sjakk, slik at utøveren får trent mer. Jeg jobber også tett med treneren slik at vi kan legge alternative planer for utøverne. Jeg er godt fornøyd med samarbeidet med landslagssjefen Fritz Aanes.

Teamet reiser sammen hele tiden, og det kan oppstå situasjoner hvor det blir noe ampert, men det er også dette som er en del av det som er spennende med jobben. Jobben er unik. Jeg møter ikke mine pasienter fra tid til annen, men er sammen med dem flere uker i strekk og jeg ser dem hver dag. Det gjør at jeg blir veldig godt kjent med utøverne.

Kan mye førstehjelp

Førstehjelp er en viktig del av jobben.
Førstehjelp er en viktig del av jobben.

Jeg har også lært enormt mye om førstehjelp og tejping, da det ofte oppstår kuttskader og andre skader på de merkeligste steder. 

Jobben innebærer naturlig mye reising, og det er utfordrende å få ting til å fungere hjemme. Jeg har fullført første året av Master i fysioterapi ved OsloMet, samtidig som jeg jobber full tid for bryterne. Det hadde ikke vært mulig uten digital undervisning.

I tillegg har det vært ekstra utfordrende med koronapandemien. Flere av oss ble smittet. Jeg satt 10 dager isolert på et hotellrom i Budapest. Ingen av utøverne klarte dermed å kvalifisere seg til OL. Det var for mange hjerteskjærende, og føles som et nederlag for hele laget. I slike situasjoner må jeg gjøre det som er best for teamet; være på plass og motivere slik at vi presterer best mulig under VM i Oslo i 2021.

Neppe en jobb for deg som har kjæreste

Jeg anbefaler denne type jobber til de som har stor interesse for idrettsfysioterapi. Du får et vidt spenn med forskjellige skader, sykdom og ikke minst verdifulle erfaringer som omhandler det å bli del av og kjent med et helt team. Du blir også kjent med mennesker fra hele verden og får innblikk i mange forskjellige kulturer. 

Jeg anbefaler ikke denne jobben til de som eventuelt har en krevende kjæreste, barn eller andre som er avhengig av deg hjemme. Det blir ofte lange reiser på tre-fire uker. Bare i 2021 har jeg hatt omkring 120 reisedager, sittet 40 dager i karantene og 10 dager i isolasjon på et hotellrom i Budapest.

Powered by Labrador CMS