Podcast

Martin og Joakim fikk besøk av fysioterapeut Veslemøy Heyn. Temaet er spesialist-ordningen(e).

Ny episode: Spesialistordningen - Hvordan oppleves den for en spesialist?

Hva er det som får fysioterapeuter til å starte et løp som ender i en spesialist-tittel? Hvordan oppleves det å være spesialist innen fysioterapi? Lytt til ny podcast-episode!

Publisert

Det er store forskjeller på hvilke takster som utløses av de ulike spesialitetene innen fysioterapi. Hva betyr egentlig dette for fysioterapeuter - og for pasienter?

NFF, PFF og NMF

Det finnes over et dusin ulike spesialiteter innenfor fysioterapi. For å gjøre dette ekstra komplisert, finner vi tre ulike forbund som tilbyr ulike spesialistløp.

Norsk Fysioterapeutforbund er desidert størst av de tre, og tilbyr flest spesialiseringer innen fysioterapi. Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) og Norsk Manuellterapeutforening (NMF) er de to mindre forbundene, som har sine egne spesialistløp. De ulike forbundene stiller ulike krav til fysioterapeuter for å kunne oppnå en spesialist-tittel. De ulike spesialitetene utløser ulike takster fra Takstplakaten.

Ja, dette kan nok oppleves som komplisert for mange.

Hvorfor?

Hvorfor er disse forskjellene til stede? Hvorfor er forskjellene så store – relativt sett? Hva er den faglige argumentasjonen som ligger til grunn for disse forskjellene?

I podcasten «Lateralt og medialt – en podcast om fysioterapi» har Martin og Joakim denne gangen fått besøk av Veslemøy Heyn i studio. Hun er fysioterapeut med spesialisering innen nevrologisk fysioterapi. De setter søkelyset på de ulike spesialist-titlene og spesialistordningene innen fysioterapi. Og problematiserer disse forskjellene, skjevhetene og ulikhetene.

Takster og verdier

Så blir spørsmålene: Er ikke alle fysioterapeuter like mye verdt? Er den jobben som utøves av noen spesialiteter bedre enn den andre spesialister utfører?

Du kan lytte til episoden her!

Du kan lese mer om kravene for å bli godkjent spesialist på nettsidene til Norsk Fysioterapeutforbund, Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund og Norsk Manuellterapeutforening.

Informasjon om takstsystemet kan leses fra Helfos nettsider.

For ordens skyld: Etter at denne episoden ble spilt inn, er det kjent at Norsk Fysioterapeutforbund har sendt inn en søknad til Helse- og omsorgsdepartementet om offentlig spesialistgodkjenning for fysioterapeuter.

Powered by Labrador CMS