Forbundsleder Gerty Lund og flere fra administrasjonen i Norsk Fysioterapeutforbund deltok på gymtimen foran Stortinget.
Forbundsleder Gerty Lund og flere fra administrasjonen i Norsk Fysioterapeutforbund deltok på gymtimen foran Stortinget.

Ny rapport: Til og med lærere vil ha fysisk aktivitet i skolene

Utdanningsforbundet har sagt nei til fysisk aktivitet på timeplanen. Nå viser en rykende fersk rapport fra Alliansen for fysisk aktivitet i skolen at lærerne er for.

Publisert Sist oppdatert

Funn fra rapporten

70 prosent av lærerne støtter forslaget om daglig fysisk aktivitet i skolen. De mener fordelene er mange

Halvparten av lærerne er bekymret for at elevene er for lite fysisk aktive i løpet av skoledagen. De på ungdomstrinnet er mest bekymret

Lærerne er også bekymret over at fysisk aktivitet på timeplanen skal gå utover annen undervisning, samt at skolene ikke har lagt til rette for fysisk aktivitet (det er for små klasserom og lite uteplass)

Kilde: Alliansen for fysisk aktivitet i skolen. 500 lærere gjennomførte undersøkelsen

- Jeg er glad for at flertallet av lærerne støtter fysisk aktivitet i skolen. Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet er viktig både for den fysiske formen og for læring, sier Lund.

Gerty Lund tok høye kneløft foran Stortinget for å markere viktigheten av fysisk aktivitet i skolene.
Gerty Lund tok høye kneløft foran Stortinget for å markere viktigheten av fysisk aktivitet i skolene.

Som en av partene i alliansen, deltok hun i dag – tirsdag - under en fysisk og digitale gymtime foran Stortinget. Mer enn 300 skoler og over 10.000 elever var med.

Allianse består av Norges Idrettsforbund, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen, Kreftforeningen og Norsk Fysioterapeutforbund.

Bakgrunnen for markeringen er rapporten, som viser at så mange som 70 prosent av lærerne støtter forslaget om å innføre daglig fysisk aktivitet i skolen. Fra før har undersøkelser vist at 80 prosent av befolkningen ønsker det samme.

I 2017 bestemte Stortinget at fysisk aktivitet skulle på timeplanen. Det ble fjernet i forbindelse med Statsbudsjettet i fjor.

- Stortingets behandling i forbindelse med Statsbudsjettet var urovekkende. Spesielt fordi det er bred enighet om at mer fysisk aktivitet i skolen er positivt både for helsen, læreviljen og læreevnen. I tillegg er det ingen tvil om at vi sår viktige frø hos de unge som har fysisk aktivitet på timeplanen. De vil dra nytte av den læringen gjennom livet, sier Lund.

Nei fra Utdanningsforbundet

Ikke alle har vært like positive. Utdanningsforbundet, med leder Steffen Handal i spissen, har blant annet uttalt at «Staten ikke bør pålegge lærere å bruke fysisk aktivitet som metode».

I en meningsartikkel i Utdanningsnytt, skriver han blant annet at et krav om fysisk aktivitet i skolene blir «en detaljstyring som strider mot lærernes metodeansvar».

- Lærerne må – innenfor de gitte rammene – drive undervisning på sin egen måte, skriver han.

Digital og fysisk gymtime foran Stortinget, ledet av Yngve Andersen i Naardic.
Digital og fysisk gymtime foran Stortinget, ledet av Yngve Andersen i Naardic.

Dette viser rapporten

Rapporten viser at han ikke har alle lærere i ryggen. 7 av 10 ønsker daglig fysisk aktivitet i skolen, og lærere som har erfaring med slike tiltak forteller om store fordeler.

Halvparten av dem er i tillegg bekymret for at elevene er for lite fysisk aktive i løpet av skoledagen. Lærerne i ungdomsskolen er mest bekymret.

- Ingen er i mot at ungene skal bevege seg, men lærerne har vært i mot vårt forslag. De ønsker at inspirasjon skal ligge til grunn. Det er ikke nok. Det kan ikke være slik at ungene våre skal være avhengig av ildsjeler. Nå viser rapporten at lærerne ønsker dette. Da er det på tide vi får fart på fysisk aktivitet i skolene, sa leder i Nasjonalforeningen for Folkehelse, Mina Gerhardsen da rapporten ble lagt frem.

Powered by Labrador CMS