Faren ved stillesitting kan reduseres

Koblingen mellom stillesitting og for tidlig død kan langt på vei elimineres gjennom fysisk aktivitet, ifølge en internasjonal studie med over en million deltakere.

Publisert Sist oppdatert

Studien ble ledet av professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole (NIH), og publiseres i tidsskriftet The Lancet.

- Våre resultater viser tydelig at en høy grad av fysisk aktivitet kan eliminere koblingen mellom stillesitting og for tidlig død, sier Ekelund til nih.no.

59 prosent

De som var mest aktive hadde ingen økt risiko for tidlig død, uavhengig om de satt stille i mer enn åtte timer hver dag. Risikoen for tidlig død økte derimot betydelig med redusert fysisk aktivitet og økende antall timer med stillesitting.

Deltakere som hadde lite fysisk aktivitet kombinert med mer enn åtte timer stillesitting, økte risikoen for tidlig død med hele 59 prosent sammenlignet med de som var mest aktive, skriver nih.no.

27 prosent

I en sammenligning mellom de som var mest aktive, men som også satt stille i mer enn åtte timer hver dag, og de som var minst aktive i kombinasjon med mindre enn fire timer stillesitting per dag, hadde sistnevnte gruppe 27 prosent høyere risiko for å dø for tidlig.

- Dette tyder på at å øke mengden fysisk aktivitet har betydelig større helsegevinst enn å fokusere utelukkende på å redusere stillesittingen, sier Ekelund.

Anbefalinger

Ifølge denne studien er det nødvendig med 60 - 75 minutter daglig fysisk aktivitet, tilsvarende rask gange, for å eliminere risikoen for de som sitter stille i minst 8-10 timer hver dag. Dette er mer enn dagens anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Ifølge direktoratet bør voksne være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet hver uke. Dette er minimumsanbefalinger. Flere andre land, blant annet Australia, har anbefalinger på opptil 300 minutter moderat fysisk aktivitet hver uke, skriver nih.no.

Powered by Labrador CMS