De minst aktive foretrekker å trene ute

De som er minst fysisk aktive fristes mest av å trene ute i naturen. De som trener hardt, synes derimot at treningssentre er helt ok.

 

Publisert

Trening i naturen reduserer stress. Det er ikke nytt. Men Giovanna Calogiuri har også funnet ut at det er de som trener minst fra før, som fristes mest av grønn trening. Hun har gått gjennom forskningslitteratur om såkalt grønn trening, som er ordinær trening, men i grønne omgivelser, skriver forskning.no.

- Det er ikke alle som liker begrepet «grønn trening». Men det dreier seg om fysisk aktivitet i naturen. Det er ikke det samme som «friluftsliv», fordi friluftsliv signaliserer nærmere kontakt med naturen, forklarer Calogiuri.

Stresshormonet kortisol

- Det begynte med et lite pilotprosjekt ved NMBU, der det mest interessante funnet var nivåene av stresshormonet kortisol. Når du våkner, er kortisolnivået høyt – hormonet hjelper deg med å komme opp av senga. Så synker det etter en halvtime til en time.

– Etterpå lot vi en liten gruppe trene enten i kontakt med naturen eller innendørs på et treningssenter. Det viste seg at de som hadde kontakt med naturen, opplevde at kortisolnivået falt raskere. Det tyder på en effekt på stressnivået, sier Calogiuri til forskning.no.

Spørreundersøkelse

I neste omgang fikk hun tilgang til en spørreundersøkelse fra Frifo; fellesorganisasjonen som i dag heter Norsk Friluftsliv.

– Den viser at fysisk aktivitet er ganske populært i Norge, og at tur eller trening i naturen er det mest populære. Når de som er minst aktive, skal oppmuntres til å trene, virker det altså best om de kan lokkes ut i det grønne. Det tyder på at dette kan være en måte å øke den fysiske aktiviteten på, konstaterer Calogiuri.

Hun understreker at tallene hennes har svakheter. De 2.200 som har svart på undersøkelsen, er godt balansert i alder, kjønn og geografi, men de fysisk aktive er overrepresentert.

Les mer på www.forskning.no.

Powered by Labrador CMS