En overlege mener det er uetisk av leger og myndigheter å si at trening hjelper deg å gå ned i vekt, og at det kan gjøre det mer komplisert for folk å komme i gang med vektreduksjon.

- Uetisk å si at trening hjelper deg å gå ned i vekt

Å tro at det hjelper å trene for å gå ned i vekt stemmer ikke, ifølge eksperter. De frykter at leger og andre bidrar til å gjøre terskelen for å gå i gang med vektreduksjon unødig høy.

Forskning viser at det er inntaket av mat som er avgjørende for om man klarer å gå ned i vekt.

– For å gå ned i vekt trenger man ikke å starte å trene. Det holder i massevis å spise mindre, og dette mener jeg er noe vi har syndet mot tidligere. Vi har holdt opp fysisk aktivitet og trening som en nødvendig komponent for å gå ned i vekt. Det er det absolutt ikke. Forskning viser oss dette med sikkerhet både for barn og voksne, sier overlege Rønnaug Ødegård ved avdeling for barn og unge på St. Olavs hospital til NRK. Hun er forsker ved Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE).

Uetisk å anbefale trening

Hun mener det er uetisk av leger og myndigheter å si at trening hjelper deg å gå ned i vekt, og at det kan gjøre det mer komplisert for folk å komme i gang med vektreduksjon.

Ødegård sier det er veldig vanskelig å øke aktiviteten så mye at du forbrenner nok kalorier til at det faktisk monner for å gå ned i vekt. Mange blir også mer sultne etter trening og spiser mer, eller at de belønner seg selv for å ha vært så flinke å trene.

Må snakke nyansert om fysisk aktivitet

Overlegen understreker likevel at trening har en tydelig plass i fedmebehandling, men ikke som vektreduserende tiltak i seg selv.

– I miljøet har fysisk aktivitet høy anseelse som tiltak, fordi den hjelper på. Det hjelper på alt mulig annet enn å gå ned i vekt. Man må snakke nyansert om fysisk aktivitet. Informasjonen som når ut til folk må være riktig. Det er viktig for folkeopplysningen å få inn sannheten om dette, sier Ødegård.

Powered by Labrador CMS